Tre VM-åkare har erkänt bloddopning – skidvärlden dömer ut fuskarna: "Hur dumma är de?"

Dominik Baldauf är en av åkarna som greps av polisen. I söndags tävlade han i lagsprinten. Bild: Lehtikuva-AFP/Georg Hochmuth

Dopningsskandalen under VM skakar om skidvärlden. Fem åkare greps av polisen i onsdags. Nu har tre av dem försatts på fri fot – efter att de har erkänt bloddopning.

I onsdags briserade en dopningsbomb mitt under skid-VM i Seefeld. Fem längdåkare har misstänkts för bloddopning – och nu har tre av dem erkänt.

På torsdagskvällen kom uppgifter om att Aleksej Poltoranin och österrikarna Dominik Baldauf och Max Hauke har medgett att de har bloddopat sig. Det rapporterar den österrikiska tidningen Kurirer.

Polisen håller fortsatt förhör med de misstänkta esterna Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv. De fem åkarna riskerar tre års fängelse.

Dopningshärvan under skid-VM har fått både aktiva och ledare att ta kraftigt avstånd från all form av fusk.

Matti Heikkinen är en av åkarna som efterlyser betydligt strängare straff.

–  Man måste börja dela ut fyra års avstängning. Det ökar rädslan ännu mer, säger han enligt Yle.

Finländaren tycker att många som har åkt fast kommer för billigt undan. Bland annat nämner han de norska stjärnorna Therese Johaug och Martin Johnsrud Sundby.

–  Överraskande ofta ger man domar i underkant fastän reglerna har brutits. Det här är i hög utsträckning en rättsskyddsfråga för alla rena idrottare.

Även svensken Jens Burman dömer ut fuskarna.

–  Är det så att de har fuskat så är det riktiga pappskallar. Det är för jävligt, det förstör sporten, säger han till SVT.

Matti Heikkinen är kritisk och vill se längre avstängningar. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

"Vet om historien"

Bland ledarna är tongångarna liknande. Finska skidförbundets verksamhetsledare Mika Kulmala säger till Ilta-Sanomat att det som har hänt är riktigt tråkigt.

–  När vi pratar om pr för längdåkningen ser det här inte bra ut.

Skidförbundets representanter försöker ändå hitta något positivt i dopningssoppan. Fuskarna åker åtminstone fast.

Den svenska landslagschefen Rikard Grip säger till SVT att det inte är bra att hemmanationen är inblandad i härvan.

–  Det sätter på något sätt digniteten på det här och det blir ännu större eftersom det är hemmanationen och vi vet om historien för Österrike som skidnation också.

"Helt overkligt"

Norrmannen Trond Nystad är en av ledare i det österrikiska landslaget. Till tidningen VG har Nystad avslöjat en hel del detaljer om vad som har skett.

– Det är overkligt. Tusentals har jobbat för att VM skulle bli ett startskott för österrikisk längdåkning. I stället har det blivit ett nackskott.

Centrum för hela dopningen har varit ett utrymme nära det österrikiska landslagets hotell i Seefeld. Nystad beskriver det hela som en frisörssalong där åkarna kom in och hämtade vad de ville ha.

På onsdagen grep österrikisk polis de misstänkta. En av dem satt med nålen i armen.

– Det är helt overkligt. Det känns som man är i en film utan att veta vem som har huvudrollen, säger Nystad.

Efter onsdagens dopningsrazzior har många medier i Tyskland och Österrike pekat ut läkaren Mark Schmidt som huvudfigur i härvan. Schmidts mottagning i Erfurt ska ha varit ett av polisinsatsernas mål.

Det österrikiska skidförbundets ordförande Peter Schröcknadel konstaterar att skandalen får följder för längdsatsningen i Österrike. Han dömer också ut fuskarna enligt NRK.

– Idioter som ljuger för sina lagkamrater har jag ingen förståelse för. Och att bloddopa sig på hotellrummet är skamlöst. Hur dumma är de? De förstår inte vilken skada de gör.

I närheten av det österrikiska landslagshotellet har dopningen pågått. Foto: Bild: Lehtikuva-AFP/Georg Hochmuth

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning