Tre tonåriga tjejer försökte förgifta anställd på barnhem i Helsingfors

Tingsrätten dömde tre flickor till dagsböter efter att ha blandat medicin i kaffet som de tvingade en anställd att dricka av. Bild: Mostphotos

Tre vid tidpunkten 15- och 16-åriga tjejer har blivit dömda till dagsböter efter att de blandade antipsykotika i kaffet på ett barnhem i Helsingfors.

Helsingfors tingsrätt dömde på tisdagen tre tonåriga flickor till 50 dagsböter för misshandel som ung person. Två av flickorna var vid tidpunkten för brottet 16 år och den tredje 15 år.

Brottet ägde rum på ett barnhem i Helsingfors sent på kvällen i juli i fjol. Flickorna samlade ihop 6 stycken Ketipinor 25 milligram tabletter som en av flickorna krossade och blandade i kaffet i kaffekokaren på barnhemmet. Därefter lurade flickorna en kvinnlig anställd på barnhemmet som fungerade som nattvakt att dricka av kaffet. Målet var att droga kvinnan så att hon skulle somna.

Ketipinor är en antipsykotisk medicin som används bland annat för att vårda bipolär depression, mani och schizofreni. Medicinen har en lugnande effekt.

Efter att hon druckit av kaffet blev kvinnan yr, illamående och sluddrig, men somnade inte. Senare avslöjade en av flickorna för henne vad de hade gjort.

På morgonen när nattskiftet tog slut besökte kvinnan en läkare. Effekterna av medicinerna lättade senare samma kväll.

Förutom dagsböterna, som uppgår till 300 euro per person, dömdes flickorna att betala knappt 500 euro i skadestånd och ersättningar till kvinnan.

Domen kan överklagas till hovrätten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning