Tre ton elefantbetar hittade i container

Tullpersonal i Malaysia inspekterar beslagtagna elefantbetar som skulle ha skickats vidare till Kambodja. Arkivbild. Bild: TT/AP/Lai Seng Sin

Ett jättebeslag av elefantbetar har gjorts i Phnom Penh i Kambodja.

De 1 026 betarna låg gömda i en container med marmor som hade skickats från Moçambique och hittades efter ett tips från amerikanska företrädare, uppger en tulltjänsteman. Betarna vägde över 3,2 ton, vilket gör tillslaget till det största av sitt slag någonsin i landet.

Kambodja har på senare år vuxit fram som ett nav i den olagliga handeln med främst betar, noshörningshorn och fjäll från myrkottar. Betarna används för att snida elfenbensprodukter medan andra djurdelar används i traditionella mediciner i Asien, Efterfrågan är särskilt stor i grannländer som Kina och Vietnam.

Den illegala smugglingen av elfenben från tjuvskjutna elefanter styrs av ett fåtal stora karteller i Afrika, visar ny forskning. Tjuvjakten på elefanter i Afrika har lett till att elefantpopulationen har minskat med 110 000 individer de senaste tio åren, enligt International Union for Conservation of Nature. I dag beräknas totalt 415 000 elefanter leva i Afrika.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning