Tre Teliachefer åtalas för mutbrott

Åtal väcks även mot förre vice-vd:n och chefen för affärsområdet "Eurasien" Tero Kivisaari. Bild: Maja Suslin/TT / Lehtikuva

Telias förre vd Lars Nyberg finns bland de tre Teliachefer som nu åtalas för mutbrott i samband med företagets etablering i Uzbekistan, erfar nyhetsbyrån TT.

Åtal väcks även mot förre vice-vd:n och chefen för affärsområdet "Eurasien", Tero Kivisaari, samt en annan tidigare hög chef.

De misstänks alla för grovt mutbrott, bestickning.

Åklagarmyndigheten håller en pressträff i dag klockan 14 finsk tid.

Samtidigt väcks talan om förverkande av ekonomiskt utbyte av brott mot bolaget, skriver Åklagarmyndigheten. Enligt uppgift till TT krävs Telia på 2,6 miljarder kronor, cirka 270 miljoner euro, alltså en del av den vinst bolaget gjort i Uzbekistan. De pengarna kan tas från den summa som amerikanska myndigheter enats med bolaget om att det ska betala, så några ytterligare böter eller förverkanden rör det sig inte om, enligt uppgift till TT.

I går tillkännagavs att Telia gått med på att betala 800 miljoner euro till myndigheter i USA och Nederländerna på grund av mutorna. Telia betalade motsvarande 270 miljoner euro i mutor i Uzbekistan, slog USA:s finansinspektion fast. De gick till dåvarande diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova 2007–2010 för att kunna verka på den uzbekiska marknaden.

En rapport som Telia lät beställa visade att oetiska eller olagliga affärer även hade gjorts i fler länder i regionen. Efter skandalerna beslutade man sig för att lämna hela området, men det har hittills gått trögt.

HBL har skrivit grundligt om misstankarna mot Telia tidigare här.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54