De tävlar om Antoniapriset

Från vänster: Oskar Silén i Taimines Bobban, Jon Henriksen och Edith Holmström i Svält och Ole Øwre i Manning är fri. Bild: HENRIK JANSSON/ HENRIK SCHÜTT/ROEE COHEN/PRESSBILDER

Årets Hangö Teaterträff är inställd, men det finlandssvenska Antoniapriset delas ändå ut, uppger festivalarrangörerna i ett pressmeddelande.

De tre nominerade föreställningarna är Teater Taimines Bobban, Chekhov Machines och Teater Mestolas Svält och Ole Øwre Companys Manning är fri.

I pressmeddelandet motiverar juryn sitt val av kandidater med "verkens intensitet, en påtaglig närvaro även under en strömmad föreställning, och 'en handräckning till de som inte till fullo kan förstå vad en pandemi är'".

Årets jury består av "teaterälskare och publikrepresentanter". Ordförande är Maria Romantschuk och övriga jurymedlemmar är Jonna Similä och Kerstin Häggblom.

Antoniapriset delas ut för att premiera konstnärligt mod. Vanligtvis sker prisutdelningen under Hangö Teaterträff, men då festivalen i år är inställd koras vinnaren den 12 juni i samband med evenemanget Sommarträff på Slakteriet i Helsingfors. Evenemanget är ett samarbete mellan Hangö Teaterträff och Mad House Helsinki. Priset delas ut klockan 15 och utdelningen direktsänds på Hangö Teaterträffs Facebooksida.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning