Tre systrar skapar och bloggar

De älskar att återvinna, skapa, inreda och skriva. Systrarna Sara, Lisa och Nora Tobiasson bor på olika håll i Svenskfinland och lever ganska olika liv. Den gemensamma HBL-bloggen Oasis är ett roligt sätt för dem att hålla kontakt och samlas kring de gemensamma intressena.

– Bloggen kom till på Lisas initiativ, börjar storasyster Sara Tobiasson berätta och mellansystern fortsätter:

– Vi har alltid skapat, både prydnader och praktiska saker för hemmet. Jag har inte tidigare tänkt på det för alla skapar väl hela tiden? Men så är det ju inte. Vi gör mycket sådant som kan vara intressant för andra människor. Varför då inte skriva om det i en blogg? funderar Lisa Tobiasson.

– Vi har väldigt olika stilar och bor i totalt olika miljöer. Jag var för flera år sedan företagare med egen designaffär och där gjorde jag också egna produkter till försäljning, berättar lillasyster Nora Tobiasson, bosatt i Alphyddan i urbanaste Helsingfors.

Sara Tobiasson bor numera på Brändö på östligaste Åland, på en bondgård med växthus, får, hönor och katter.

– Jag jobbar mycket med naturmaterial, med sådant jag hittar i naturen eller något skrot från ett av de många uthusen på gården.

– Vi lever väldigt olika liv och det är vår styrka, säger tvåbarnsmamman Lisa Tobiasson från Esbo.

De tre systrarna Tobiasson har vuxit upp på Korpo i Åbolands skärgård, i en företagarfamilj där båda föräldrarna var trädgårdsmästare och drev bland annat en blomstergård.

– Redan i våra unga år har vi lärt oss att göra blomsteruppsättningar. Vi har tidigt fått delta i många slags sysslor på gården, från att jobba i sommarkafé och plocka jordgubbar till att slakta och stycka får och kalkon. Det var så här efteråt sett ett behagligt liv. Efter sex år i Helsingfors har jag medvetet sökt mig tillbaka till landsbygden, berättar Sara och systrarna hakar på och berättar om barndomsminnen förknippade med julblommor, grönsaksodling och växthus.

Döttrarna flyttade tidigt hemifrån, vid 16 års ålder, för att gå i gymnasiet i Katedralskolan i Åbo.

– Vi var kanske för unga för att flytta ut så tidigt. Men vi kunde dela lägenhet vartannat år, då vi alla är födda med två års mellanrum. Då Sara gick i trean gick jag i ettan. Dessvärre kunde vi aldrig enas om vems tur det var att köpa hem bröd, det var ständiga gräl i vår tvårummare. Numera har vi blivit mycket bättre på att samsas, försäkrar Lisa.

Nya bloggare på HBL

Den gemensamma bloggen Daughters of Tobias, DOTS, som föddes i november, har nu existerat i ett par månader. Från nästa vecka kommer systrarna Tobiassons blogg Oasis att publiceras också på HBL:s bloggportal.

– Vi kommer att skriva två inlägg i veckan, ett "gör det själv"-projekt som någon av oss hittat på och en text med samlat material av andra människors skapelser och tips för en vackrare tillvaro, säger Nora.

– Texterna kommer att kretsa kring hemmet och inredning. Lisa och Nora planerar exempelvis ett hudvårdsinlägg i vår och då jag hakar på med salvor tillverkade av de örter jag odlar, säger Sara.

Våra ledord är återanvända, konsumera etiskt och göra själv.

– Under våren kommer vi också att skriva om textilier, belysning och tipsa om inredning för barnrum, forsätter Lisa.

Tanken är att systrarna skriver om projekt som är enkla att göra och genomförbara för alla. Det ska inte vara dyrt eller svårt att följa Tobiassons tips.

– Eftersom vi återanvänder en hel del gammalt kommer vi också att bekanta oss med äldre hantverksformer och funderar på hur de kan uppdateras till att passa in i det moderna hemmet. Det kan exempelvis handla om korsstygn, de fascinerar mig, säger Lisa.

Systrarna har delat upp veckorna mellan sig, så att de är ansvariga för bloggen var tredje vecka. Det är nödvändigt för att de ska hinna med dagsjobb och sina familjer också.

– Ibland känner jag mig som en dålig mamma då jag sätter tid på att skriva och fotografera för bloggen. Men den tiden är borta från min nattsömn, jag skriver inte kvällstid då barnen är vakna, säger Lisa.

– För mig är bloggen ett sätt att få eget innehåll i vardagen, som motvikt till blöjbyten. Jag bor i ett litet samhälle där det finns få andra mammor med småbarn, så någon lattemamma som går på kafé kan jag inte bli, berättar Sara som är vårdledig med dottern Malou 1 år, från sin tjänst som bildkonstlärare i högstadiet och gymnasiet.

Inspiration till blogginlägg behöver systrarna inte låna av andra, projekt och idéer ramlar över dem i vardagen precis hela tiden.

– Inspirationen kommer nog från våra egna behov. Om jag behöver en ny tavla att pryda väggen med så gör jag en tavla, av de material jag har eller hittar. Man behöver inte köpa allt, säger Nora som också gillar att göra smycken.

– Den röda tråden i vår blogg är "den praktiska människan". Vi kommer inte bara att fokusera på inredning, det kan lika bra handla om att hitta inspiration i maten eller att organisera hemmet, förklarar Lisa.

– Våra ledord är återanvända, konsumera etiskt och göra själv. Jag håller nu på med en lampskärm av ärter som inte längre lämpade sig för matlagning. Slutresultatet förblir ännu en överraskning, men detta är liksom många av våra projekt ett trevligt experiment med otypiska ingredienser. Resultatet kan ses på bloggen senare, avslöjar Sara Tobiasson.

Systrarna Tobiassons blogg Oasis kommer att publiceras på HBL:s sajt på adressen oasis.blogg.hbl.fi med start den 10 februari.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00