Tre politiska ungdomsförbund mot avkriminalisering av cannabis – resten tycker att det är rätt väg

Tre politiska ungdomsförbund är mot avkriminalisering av cannabis, fem för. Bild: Pixabay

De flesta politiska ungdomsförbund anser att cannabis ska avkriminaliseras. Till och med de som är emot är delvis för det.

Bara tre politiska ungdomsförbund ställer sig skeptiska till avkriminalisering av cannabis. Sannfinländarnas ungdomsförbund Finsk Ungdom har inte tagit ställning till frågan medan Centerungdomen och KD-unga inte stöder avkriminalisering.

I förra veckan meddelade fem andra politiska ungdomsförbund att de stöder avkriminalisering i ett gemensamt uttalande. Svensk Ungdom, Socialdemokratisk ungdom, Samlingspartiets ungdomsförbund, Vänsterunga och Gröna unga anser att cannabisbruk och innehav ska avkriminaliseras.

Med avkriminalisering avses att något inte längre ska vara straffbart. Frågan aktualiserades efter att ett medborgarinitiativ om avkriminalisering nådde 50 000 underskrifter och gick till riksdagen.

Enligt Finsk Ungdoms ordförande Asseri Kinnunen har partiet låtit bli att ta ställning till avkriminalisering eftersom frågan delar medlemmarna.

– Saken har diskuterats, men vi har tills vidare inte tagit ställning. Överlag stöder vi en sträng kriminalpolitik och är på inget sätt positiva gentemot droger, säger Kinnunen.

Bland Centerungdomen och KD-unga har man en något mindre sträng linje. Båda förbunden anser att användning av cannabis i medicinskt syfte bör utvidgas.

– Vi anser att det ska bli lättare att få tillstånd för medicinsk cannabis, men för övrigt anser vi att den nuvarande linjen är den rätta, säger Aleksi Sarasmaa, KD-ungas ordförande.

– Vi vill undvika att narkotikabruket ökar, men ställer oss positiva till medicinsk cannabis, säger Centerungdomens ordförande Hanna Markkanen.

En generationsfråga

Enligt de fem förbunden som stöder avkriminalisering skulle det utgöra ansvarsfull rusmedelspolitik.

De anser att man genom avkriminalisering kan minska på stigmat som hör ihop med cannabisbruk, vilket skulle leda till att användare kunde söka vård utan att vara rädda för straffrättsliga konsekvenser.

För närvarande riskerar användare böter eller i värsta fall villkorliga fängelsestraff. Därtill kommer eventuella sociala och yrkesmässiga konsekvenser.

Cannabisfrågan verkar dela finländare beroende på generation. Då majoriteten av ungdomsförbunden är för avkriminalisering är majoriteten av partierna emot.

Hittills har bara två partier meddelat att de stöder avkriminalisering, Vänsterförbundet och De gröna.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning