Tre personer misstänks för stort Twitterhack

Enligt distriktsåklagare Andrew Warren kommer den gripne 17-åringen åtalas som vuxen, vilket är tillåtet i Tampa i fall som detta. Ytterligare två personer åtalas för inblandning i brottet. Arkivbild. Bild: Chris O'Meara/TT

En 17-åring har gripits i Tampa, Florida i USA, anklagad för att ligga bakom cyberattacken mot Twitter den 15 juli då flera kända amerikaners konton hackades. Enligt det amerikanska justitiedepartementet har åtal också väckts mot ytterligare två personer, en man i Storbritannien och en man i Orlando, Florida.

Männen misstänks ha tagit kontroll över ett flertal Twitterkonton tillhörande bland andra Bill Gates, Barack Obama och Joe Biden, för att skicka tweetar som uppmanade människor att skicka bitcoin till ett konto, som enligt amerikansk polis tillhörde den gripne 17-åringen.

Männen misstänks nu för över 30 brott, inklusive bedrägeri, identitetsstöld och dataintrång. Distriktsåklagaren i Hillsborough county där Tampa ligger, Andrew Warren, beskriver i en direktsänd presskonferens att flera myndigheter, inklusive FBI, varit inblandade i utredningen.

Den gripne 17-åringen kommer att åtalas i Florida, där minderåriga kan åtalas på samma sätt som vuxna i fall som rör finansiella bedrägerier.

– Att bedra människor på deras surt förvärvade pengar är alltid fel. Oavsett om du utnyttjar någon direkt eller via internet, om du försöker stjäla deras kontanter eller deras kryptovaluta. Det är bedrägeri, det är olagligt, och du kommer inte undan med det, säger Andrew Warren.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning