Tre observationer

Företagskultur är ett nytt och växande tema på bolagens styrelseagenda.

Jag har haft en unik möjlighet att ta en längre paus från jobbet. Jag kombinerade min semester i sommar med sabbatsledighet. Microsoft erbjuder, utifrån en ansökningsprocess öppen för den som jobbat i mer än tio år för bolaget, möjlighet till en åtta veckors sabbatsledighet.

Det korta svaret till vad jag gjort under min sabbatsledighet är att jag läst, skrivit och sovit tupplur efter lunch. Ett lite längre svar är att jag vidareutvecklat mitt tänkande kring hur företagskultur borde ledas.

Som en del av ledigheten var jag två veckor i USA – i Kalifornien och New York.

Resan, i synnerhet diskussionerna på Stanford, gav många nya perspektiv, men här sammanfattar jag endast tre intressanta observationer. De berör rätt olika fenomen, men i grund och botten hänger de alla ändå ihop med molntjänster som den teknologi som just nu möjliggör och driver utvecklingen.

Under längre promenader i New York kunde man inte undvika att se att något strukturellt i gatubilden. USA lever i en högkonjunktur. Längs såväl 5th Avenue som i synnerhet Madison Avenue, betydande shoppinggator båda två, fanns flera, till och med två tre tomma affärslägenheter i samma kvarter. Och detta fortsatte kvarter efter kvarter.

Med detsamma slog det mig att jag veckan innan i Palo Alto, kvällen då jag tagit mig från San Francisco till min Airbnb-inkvartering, observerat att flera transportbilar stod vid gatan och levererade paket till området med småhus. Inte bara en enstaka bil, utan flera kvällsleveranser till nästan majoriteten av husen vid gatan där jag bodde.

Även om det kanske i Finland ser ut som om näthandelns tillväxt först startat kan man i USA observera vad det betyder i gatubilden. Förändringar har många konsekvenser och en av dem är också stadsbilden. Det fanns gott om lediga affärsutrymmen i New York.

Den andra observationen gäller företagskultur. I synnerhet i Silicon Valley har man en längre tid diskuterat riskerna med en osund företagskultur. Starka visionärer startar fina företag, men en del av dem – många av dessa förebilder eller ikoner inom it-industrin – har egentligen exemplifierat aggressivt beteende och nolltolerans för fel. En intressant observation är att företagskultur är ett nytt och växande tema på bolagens styrelseagenda. En annan är att man i synnerhet i samband med företagsköp måste evaluera företagskulturen och planer hur man integrerar bolag i varandra.

Företagskultur är nu ett tema som intresserar forskare inom psykologi, ledarskap och strategi. Det diskuteras vid företagsköp och vid integration av bolag av både jurister, varumärkesspecialister som venture capital-fonder.

Den tredje observationen gäller artificiell intelligens. Möjligheterna inom artificiell intelligens dyker upp i alla diskussioner. Frågor kring arbete, arbetsliv, produktivitet och inverkan på samhället diskuteras livligt. Etiska frågor är också på frammarsch. Att Finland vill profilera sig som ledande inom etiskt utnyttjande av artificiell intelligens ligger bra i tiden.

Den teknologiska motorn bakom näthandel och artificiell intelligens är molntjänster och molnplattformer. Utvecklingen inom teknologi påverkar vårt sätt att organisera arbete. Evolutionen av informationsarbete påverkar vårt sätt att observera företagskultur. Behovet av att förstå och kunskapen i att leda företagskultur är mer mångfasetterat än enbart teknologi. Men teknologi kan vara ett redskap till att förstå fenomenet bättre.

Max Mickelsson Företagspartner och strateg.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning