Tre nordiska män leder Somalia

Överhuset har valt finsksomaliern Mowlid Husein till vice talman.

Sedan september 2016 har Somalias presidentval skjutits upp fyra gånger. Detta reflekterar de utmaningar landet säkerhetsmässigt, ekonomiskt och politiskt står inför.

Den ursprungliga planen om att ett direkt presidentval skulle hållas i september 2016 måste överges på grund av flera orsaker, främst på grund av oenigheten mellan olika politiska aktörer. I stället infördes ett elektorssystem där 14 025 delegater från olika delar av landet valde ledamöter för de 275 platserna i parlamentets underhus och 54 ledamöter för överhuset. Denna valprocess var totalt ny i Somalias politiska system, även mycket komplext och krävande, men när allt kommer omkring genomfördes valet utan några större problem. Enligt en Chatham House-rapport har Somalia lyckats hålla riksdags- och presidentval med flera kandidater, medan politiska val i många delar av Afrika är ensidiga eller fördröjs med många år.

Den nyvalda riksdagen är fylld med entreprenörer, aktivister från frivilligorganisationer, modedesigners och även nyutexaminerade från universitet. Många medlemmar är unga, också de kvinnliga ledamöterna har ökat betydligt. Under den föregående mandatperioden var de kvinnliga ledamöterna färre än 14 procent medan de nu utgör 24 procent. Den somaliska diasporan i västvärlden är också väl representerade i den nya riksdagen. Cirka en tredjedel av ledamöterna har dubbelt medborgarskap, Finland finns också representerat. Det har rapporterats att somalier från USA och Storbritannien har den största representationen i den nya somaliska riksdagen. De har sammanlagt 51 ledamöter av diasporagruppen på 106 personer medan de nordiska länderna, Finland, Sverige, Norge och Danmark, har sammanlagt tolv ledamöter.

Efter många förseningar hölls presidentvalet den 8 februari i år och resultaten offentliggjordes samma dag. Omedelbart utbröt fester på gatorna i Somalia tack vare valet av den nya presidenten, 55-åriga Mohamed Abdullahi Mohamed, den före detta statsministern.

Presidenten har nominerat norsksomaliern Hassan Ali Khaire till att bli ny statsminister. Han kom till Norge i slutet av 1980-talet. Tidigare var han regionaldirektör för den norska flyktinghjälpen för Afrikas horn. Den nya riksdagen har återvalt norsksomaliern Mohamed Osman som talman. Medan överhuset har valt finsksomaliern Mowlid Husein till vice talman.

Detta gör att Somalia nu leds av tre nordiska män och det har välkomnats varmt med mycket höga förväntningar av det somaliska samfundet i de nordiska länderna. De förväntas införa en god förvaltning, jämlikhet, eliminera korruption och förbättra säkerheten.

Arshe Said ordförande för Finlands somaliska förbund och forskare vid Aalto-universitetet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning