Tre mardrömspremiärer vi gärna glömmer

Våren 2010 föll Sami Vatanen och resten av Finlands ishockeyherrar tungt i VM-premiären mot Danmark. I kväll, tolv år senare, hoppas Vatanen och gänget på ett bättre slutresultat i premiären mot Norge. Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

VM-premiär mot en blåbärsnation på fredagen den 13:e. Är man vidskeplig så kan man känna sig lite darrig inför matchen mot Norge. Bättre blir det inte när man minns de här tre mardrömspremiärerna som Finland haft i VM.

2014: 2–3 mot Lettland.

Lejonen brukar prestera bombsäkert i VM-gruppspelet och brukar ha en slutspelsplats i bagaget i god tid. Men i Minsk för åtta år sedan var det nära att gå åt skogen rejält. Det började redan i premiären mot Lettland.

Lejonen spelade ytterst odisciplinerat och tog hela nio två minuters utvisningar. Ännu i tredje perioden ledde ett haltande Finland med 2–1 men utvisning nummer åtta och nio blev ödesdigra. En lettisk kvittering och ett ledningsmål senare var Lejonen i klistret. Slutsiffrorna skrevs 2–3.

Hur gick det sen? Ett par förluster och några knaggliga segrar senare var Lejonens öde i schweizarnas händer i deras sista match. Schweiz slog Lettland med uddamålet och skickade Lejonen till slutspelet. Två skrällar senare spelade Lejonen VM-final där det blev förlust mot Ryssland och domarna.

2010: 1–4 mot Danmark.

I det gamla VM-formatet med fyra grupper på fyra lag hände det ibland att ett topplag aldrig kom i gång och floppade så hårt att det blev en jumboplats och ett nedflyttningskval. I Köln 2010 var det nära för Lejonens del.

Turneringen inleddes med en av de uddlösare prestationerna någonsin då Danmark var bättre med solklara siffror. 1–4 berättar det mesta.

Hur gick det sen? Mot värdnationen Tyskland blev det seger med fotbollssiffror och i gruppspelsavslutningen mot USA stod det klart att någondera av stornationerna blir jumbo och tvingas spela om sin plats i A-VM. Niko Kapanen satte 3–1 i ångestmatchen med två minuter kvar på klockan men skrämselhickan kom tillbaka då USA reducerade 17 sekunder före slutet. 3–2 räckte faktiskt till gruppseger för Lejonen. Mellangruppen gick så där, i kvarten blev det respass på straffar mot blivande mästaren Tjeckien.

1996: 1–1 mot Norge.

En äldre klassisk fiaskopremiär blev det i Wien 1996 – året efter guldfesten i Globen. Blåbäret Norge gjorde livet svårt för Lejonen som stångade sig blodiga mot den norska försvarsmuren. Norrmännen ledde med 0–1 ännu i tredje perioden men Janne Niinimaas dundrande slagskott utjämnade matchen. Slutspurten fortsatte ändå aldrig och Lejonen fick nöja sig med 1–1.

Hur gick det sen? Finland säkrade en slutspelsplats genom planenliga segrar över Frankrike och Italien och knep till och med en andraplats i gruppen tack vare oavgjort mot Tre Kronor, som blev trea. I kvartsfinalen slog blivande VM-tvåan Kanada ut Lejonen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning