Tre Kronor sågas: "Ett gigantiskt fiasko"

Stjärnmålvakten Henrik Lundqvist fick ge sig för Europalaget. Bild: Bruce Bennett

Sverige förödmjukades av Europalaget i World Cup.

Sverige ansågs allmänt vara Kanadas största utmanare i World Cup, medan ingen trodde på det artificiella Europalagets chanser. Men Europalaget – med spelare från åtta olika europeiska länder – förödmjukade fullständigt Tre Kronor i söndagens semifinal.

Erik Karlsson tände Tre Kronors hopp när han utjämnade till 2-2 i tiden 55.28. Men Tomas Tatar satte segermålet endast 3.43 in i förlängningsperioden.

– Ett gigantiskt fiasko, skriver Aftonbladets krönikör Mats Wennerholm.

Han mer eller mindre anklagar den nya förbundskaptenen Rickard Grönborg för chockförlusten. Wennerholm beskriver Sveriges spel som "passivt, ängsligt, chansfattigt".

– Jag tycker svenskarna gav ifrån sig initiativet i alldeles för många matcher.

Enligt Expressens Sanny Lindström spelade Sverige för passivt och långsamt. Men han påminner om att Europalaget inte var någon enkel motståndare.

– Fiasko? Knappast, kolla det europeiska lagets laguppställning innan ni uttalar er, skriver han.

I Kanada är kritiken inte mera nådig. The Hockey News Ken Campbell kallar Sveriges spel skriver att vi ska vara glada över att Sverige åkte ut ur World Cup.

– Svenskarna var rädda att förlora och det var precis vad som hände, skriver han.

– Det var en uppvisning i tråkig, svulstig, trygg och ytterst skrattretande ishockey i förhållande till deras talangnivå.

Nu möter Europalaget Kanada i finalserien, som avgörs med formatet bäst av tre. En högst oväntad och kanske inte helt önskad finalduo med tanke på publikintresset.

– Jag tror inte någon vill ha oss i den här turneringen och nu är vi i final. Det är något vi är verkligen stolta över och det är kul att vara här, säger lagets norrman Mats Zuccarello.

Toronto:

World Cup:

Semifinal:

Europa–Sverige efter förlängning 3–2 (0–0, 1–1, 1–1, 1–0)

1. erä: inga mål.

2. erä: 22.31 Nicklas Bäckström (Anton Strålman–Patric Hörnqvist) 0–1, 36.27 Marian Gaborik (Christian Ehrhoff–Anze Kopitar) 1–1.

3. erä: 40.12 Tomas Tatar (Andrej Sekera) 2–1, 55.28 Erik Karlsson 2–2.

Förlängning: 63.43 Tomas Tatar (Mats Zuccarello–Anze Kopitar) 3–2.

Finalerna: 27. 9. Kanada–Europa, 29. 9. Europa–Kanada, vid behov 1. 10. Kanada–Europa.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning