Tre jämnstarka kandidater?

Den nuvarande stadsdirektören i Salo, Antti Rantakokko, går i pension i år. Bild: Nina Ahtola

Samlingspartiet med sina 12, Centern med sina 12 och SDP med sina 11 platser är de tre största partierna i stadsfullmäktige i Salo. Deras röster kommer att vara avgörande i mitten av februari när fullmäktige ska välja stadsdirektör.

Kvar i racet är Raseborgs stadsdirektör Tom Simola, Hattulas kommundirektör Lauri Inna och Lundos kommundirektör Esko Poikela. Ännu har fullmäktigegrupperna inte tagit pulsen på kandidaterna som tillsvidare verkar relativt okända i Salo.

– Jag vet egentligen bara det jag läst i tidningarna. Simola har jag träffat i samband med ett företagarevenemang och han verkade saklig och bra. De andra två är obekanta för mig.

Det säger Ari Aalto som är ordförande för Samlingspartiets fullmäktigegrupp.

Aalto säger att man behöver en stadsdirektör som är aktivt förverkligar i näringslivspolitiska beslut.

– Vi har förlorat många jobb i Salo. Vi måste skapa bättre förutsättningar för de företag som finns kvar och vara lockande för nya aktörer.

I Salo har staden och lokala investerare köpt Microsofts campus för att starta ett kunskapscenter för vad man kallar sakernas internet (Internet of Things).

– Nu behöver vi hitta företag dit, säger Aalto.

Nya arbetsplatser och jobbtillfällen behövs för att vända den negativa befolkningsutvecklingen i staden.

– Det är bara genom att utveckla näringslivet som vi lyckas med det.

När landskapet tar över social- och hälsovården blir bildningen och näringslivet de viktigaste sektorerna i kommunen.

– Men kulturen, som det hittills satsats ganska små summor på, är också viktig med tanke på människornas välbefinnande.

Aalto säger att man kommer att diskutera valet som grupp men att ett regelrätt gruppbeslut inte kommer på fråga.

– Det handlar om att välja en bra person för jobbet. Jag vill inte se det här som ett politiskt val.

Kandidatens partibok borde med andra ord inte heller vara av betydelse.

– Ta till exempel Kari Koski (Socialdemokrat och stadsdirektör i Raumo, tidigare Nystad red. anm.). Hans partitillhörighet har inte varit av betydelse. Han har skött sitt arbete väldigt bra.

På samma linje

Centerns ordförande Timo Lehti uppger att han inte känner någon av kandidaterna personligen. Han har inte heller varit med i gruppen som hört kandidaterna.

– Jag vet bara det som jag läst i pappren om dem.

Om vad för slags ledare man är ute efter säger Lehti att Centern ställer sig bakom det som stod i jobbannonsen.

Där efterlyste man bland annat en person med högre högskoleexamen, en visionär med erfarenhet av kommunal förvaltning, ett nationellt nätverk och en aktuell kännedom om näringslivet. Personen ska kunna kan leda sin personal och stadens ekonomi i rätt riktning samt ha en vana att uppträda och föra dialog. Personen ska också kunna tala flytande finska, svenska och engelska.

– I min mening har alla kandidater samma utgångsläge i det här skedet. Nu ska vi låta rekryteringsprocessen ske i lugn och ro. Sedan ser vi om det finns någon som är klart bäst eller om det finns behov av djupare intervjuer.

Enligt vad Lehti vet, hör ingen av kandidaterna till något parti för stunden.

– Det är så det ska vara. Stadsdirektören ska stå ovanför de politiska partierna.

Gruppbeslut är inte kutym i Salofullmäktige.

– Vi strävar efter en gemensam åsikt men var och en får tycka som den vill.

Stadens ansikte

I SDP gillar man utgångsläget.

– Det är trevligt att Salo väcker intresse. Vi hade en stor och kompetent grupp av sökande och nu har vi en kompetent trio kvar. Vi har ett positivt problem framför oss när vi ska måste välja någon av de tre, säger gruppordförande Saku Nikkanen.

Den socialdemokratiska fullmäktigegruppen har ännu inte diskuterat kandidaterna alls utan väntar på intervjutillfället för de återstående kandidaterna den 23 januari.

– Personen ska vara stadens ansikte utåt. Det är viktigt att han kan uppträda och att han kan diskutera. Han måste också ha ett starkt näringslivspolitiskt grepp. Vid sidan av bildningen kommer det att vara ett viktigt område att behärska i och med de kommande förvaltningsreformerna. Striden om arbetsplatser är hård. Staden måste vara en alert aktör som kan marknadsföra sig bra.

SDP strävar efter att sluta upp bakom en kandidat men ser det inte som ett självändamål.

– Det bästa skulle vara om vi kunde enas om en egen kandidat, så att säga. Men jag har hittills hört väldigt lite om vad mina partikamrater tycker. Styrelsegruppens roll är ganska avgörande här.

Nikkanens personliga åsikt är att det inte spelar någon roll vilka politiska kopplingar kandidaterna har eller har haft.

– Din politiska bakgrund ska inte vara avgörande för dina karriärmöjligheter. Den får inte heller vara det som avgör till din fördel. Det är gammaldags. Men det kommer säkert vara en aspekt som väcker diskussion.

Ännu den här veckan testas kandidaterna Tom Simola, Lauri Inna och Esko Poikela.

Resultaten analyseras den 16 januari så att styrelsen kan bestämma vilka kandidater som ska kallas till stadsfullmäktiges aftonskola den 23 januari för att presentera sig för beslutsfattarna.

Kandidaterna ska då svara på frågor som partierna har levererat på förhand.

Den 30 januari ska styrelsen komma med sitt förslag till val av stadsdirektör. Fullmäktige gör det avgörande beslutet den 13 februari.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning