Tre gamla vinnare på helfinsk Finlandia-lista

Rosa Liksom är nominerad för Finlandiapriset med romanen Väylä – och aktuell med filmatiseringen av sin Finladivinnande roman Kupe nr 6, från 2011. Bild: Cata Portin

Rosa Liksom, Pirkko Saisio och Jukka Viikilä har redan fått var sitt Finlandiapris, och tävlar igen i år. Ingen finlandssvensk roman är nominerad i år.

Årets Finlandiakandidater är:

Joel Elstelä: Sirkusleijonan mieli (WSOY). "Språket i beskrivningen av känslor är träffsäkert och exakt."

Rosa Liksom: Väylä (Like). "Historien om människor och djur som flyr undan Lapplandskriget har ett rikt språk och är starkt visuell."

Marjo Niemi: Kuuleminen (Teos). "Det direkta tilltalet och en strukturellt uppbyggd intressant helhet talar till den fördomsfria läsaren."

Matias Riikonen: Matara (Teos). "Matara är en roman om barndom, om barnets blick och lojalitet men också en äventyrsroman och en beskrivning av hierarkier..."

Pirkko Saisio: Passio (Siltala). "Passio är berättandets konst, ett kulturhistoriskt rikt verk som transportera läsaren genom sekler, från 1400-talet till 1950-talet."

Jukka Viikilä: Taivaallinen vastaanotto (Otava). "Taivaallinen vastaanotto grubblar över författarens och läsarens roller: att skriva och läsa."

Juryn bestod av riksdagsledamot Outi Alanko-Kahiluoto (ordförande), chefredaktör Antti Kokkonen och chefen för Centrumbiblioteket Ode Anna-Maria Soininvaara.

Vinnaren utses av filmregissör Zaida Bergroth och offentliggörs samtidigt med vinnarna av Fack-Finlandia och Finlandia Junior den 1 december.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning