Tre finländska medaljer i juniortävling

Eero Hirvinen (mitten) tog brons på 110 meter häck i European Olympic Youth Festival. Bild: EPA/Zoltan Balogh

Topias Laine, Marcus Kytölä och Eero Hirvinen är färska medaljörer i European Youth Olympic Festival.

European Youth Olympic Festival 2017 pågår genom hela veckan ända till lördag i Györ i Ungern. Finland har inlett starkt och nappade tre medaljer i gårdagens tävlingar.

16-åriga Topias Laine stod för sitt personbästa med resultatet 74,74 och tog överlägset hem guld i spjutfinalen. Marginalen till tvåan, turkiska Metehan Acar, var nästan fem meter. Spjuttävlingen kastades med spjut som väger 700 gram.

– Laddningen innan tävlingen var den bästa någonsin. Jag hade massor av energi och ville visa vad jag går för. Det betyder mycket för mig att jag kunde vinna denna tävling, säger Laine i Olympiska kommitténs pressmeddelande.

– Det segrande kastet var avslappnat, jag stödde mig väl och skyndade inte med prestationen.

I stavhopp kom Marcus Kytölä, 16, tvåa. Hans resultat, 495, blev endast fem centimeter från segraren, norska Pal Haugen Lillefosses motsvarande.

– Mina ben var ganska trötta och vinden var krävande, men hoppet gick ändå bra. Detta var största tävlingen under min karriär hittills och det är mycket fint att lyckas här, säger Kytölä.

Gårdagens finländska bronsmedaljör var Eero Hirvinen, 16, på 110 meter häck. Hans tid var 14,29.

– Jag är lycklig och lite överraskad. Loppet var inte perfekt men stabilt och säkert, och som tur var räckte det till medalj, berättar Hirvinen.

Segrare blev nederländska Sven Jansons med tiden 13,87.

Basketpojkarna vidare trots förlust

I de övriga grenarna tog Erik Nurmi till final på 200 meter bröstsim, men lyckades inte ta medalj där. Hans slutliga placering var åttonde. På 100 meter frisim kom Sini Silvennoinen på en fin sjunde plats. I pojkarnas basketturnering tog Finland en bitter 73-77 förlust mot Italien, men gick ändå till kvartsfinal som segrare av sin grupp. I kvartsfinal på fredag möter Finland Litauen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning