Tre finländare huvudmisstänkta i stor internationell kopplerihärva

Nätsidan stängdes ner i mars i år. Bild: Skärmavbild från Europols hemsida

Tre finländska medborgare är huvudmisstänkta i en omfattande koppleri- och penningtvättshärva. Personerna sitter just nu anhållna i Spanien, meddelar Centralkriminalpolisen.

Centralkriminalpolisen (CKP) har tillsammans med Europeiska unionens enhet för rättsligt samarbete Eurojust, och spanska och svenska myndigheter utrett en omfattande koppleri- och penningtvättshärva.

En kriminell grupp misstänks genom sin verksamhet ha fått 40 miljoner euro som vinning av brott sedan år 2010.

De tre huvudmisstänkta är finländare och de sitter nu anhållna i Spanien. Personerna misstänks ha ansvarat för en nätsida som förmedlade sexuella tjänster. Förundersökningen har gått under brottsrubriceringen grovt koppleri.

Enligt Helsingin Sanomat handlar det om nätsidan Sihteeriopisto, som plötsligt stängdes ner i mars i år.

Europol bekräftar att den huvudmisstänkta har befunnit sig på orten Marbella i Spanien. Personen misstänks därifrån ha styrt nätsidan som förmedlade sexuella tjänster. Via nätsidan såldes åtminstone nigerianska människohandelsoffer. Det egentliga koppleriet har sedan skett i både Finland och Sverige.

Sju års utredning bakom

CKP:s utredning startade redan år 2012 och den internationella utredningen inleddes år 2016.

År 2017 startade Finland, Sverige och Spanien en gemensam utredningsgrupp.

I mars 2019 utförde sedan myndigheterna i sammanlagt elva EU-länder en gemensam operation. Under operationen gjordes ett flertal anhållanden och husrannsakningar i olika länder. Myndigheterna frös då också flera bankkonton.

– Operationen lyckades tack vare effektivt internationellt samarbete och en lyckad arbetsfördelning. Utredningen av härvan har pågått en länge tid och först senare i år kommer vi att kunna höra misstänkta, säger kriminalöverkommissarie Mika Ihaksinen på Centralkriminalpolisen.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning