Tre coronafall upptäcktes på flygvapnets militärövning

Flygvapnet upprätthåller sin funktionsförmåga genom reservistövningar som Ruska 20, som ordnades bland annat i Lappland. Bild: Kaisa Siren/Lehtikuva

Tre reservister som deltog i militärövningen Ruska 20 har testat positivt för coronaviruset. Två av dem deltog i Mellersta Finland, den tredje i Lappland.

Två reservister som deltog i militärövningen Ruska 20 i Tikkakoski i Mellersta Finland skickades omedelbart hem då det framgick att de hade exponerats för coronaviruset före övningen. De åkte hem 2 respektive 3 oktober, innan symtomen hade brutit ut eller diagnosen hade fastställts.

En reservist som deltog i samma övning i Rovaniemi uppvisade symtom som passar in på samma sjukdom den 30 september. Personen isolerades omedelbart och skickades hem. Även den personen hade exponerats för viruset innan övningen började.

Samtliga tre fall har bekräftats som coronapositiva och militärens hälsomyndigheter har börjat spåra smittkedjorna. Som det såg ut på tisdagen hade 13 personer exponerats för de smittade i Tikkakoski och 15 i Rovaniemi, i och med att de bodde under samma tak. Även de har skickats hem för hälsokontroll.

Försvarsmakten uppger att Ruska 20, som avslutades på tisdagen, hör till de ytterst viktiga övningar som flygvapnet ordnar för att upprätthålla sin funktionsförmåga och beredskap. Det är också i linje med regeringens beslut från i våras att försvaret ska sörja för att försvarsförmågan upprätthålls, trots epidemin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning