Tre av fem hushåll tänker köpa inhemsk julskinka

Finländarna vill ha inhemsk julskinka på julbordet. Bild: Flickr/Steven Lilley

Julskinkans popularitet håller i sig, men skinkans storlek på julbordet har blivit mindre.

58 procent av hushållen tänker köpa en inhemsk julskinka i år. Enligt branschföreningen Lihatiedotus har köpbeteendet inte förändrats nämnvärt på tjugo år.

Men antalet familjemedlemmar som äter av julskinkan har minskat. Enligt branschföreningen tänker 73 procent av finländarna äta julskinka i år. Det är cirka tre procentenheter mindre än i fjol.

Varje år köper vi finländare 6–7 miljoner kilo julskinka. Det mesta är inhemsk produktion. I fjol var något under 6 procent importerat.

Storleken på julskinkan blir mindre, skriver föreningen i ett pressmeddelande. Nu vill finländarna äta benfria skinkor på 3-5 kilo.

Köpintentionen har undersökts av Kantar TNS. Drygt tusen finländare över 15 år svarade på enkätundersökningen.

Tidigare i veckan meddelade Jord- och skogsbruksministeriet att var femte svingård lägger ner sin verksamhet i år på grund av sämre lönsamhet.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46