Tre av fem hushåll tänker köpa inhemsk julskinka

Finländarna vill ha inhemsk julskinka på julbordet.Bild: Flickr/Steven Lilley

Julskinkans popularitet håller i sig, men skinkans storlek på julbordet har blivit mindre.

58 procent av hushållen tänker köpa en inhemsk julskinka i år. Enligt branschföreningen Lihatiedotus har köpbeteendet inte förändrats nämnvärt på tjugo år.

Men antalet familjemedlemmar som äter av julskinkan har minskat. Enligt branschföreningen tänker 73 procent av finländarna äta julskinka i år. Det är cirka tre procentenheter mindre än i fjol.

Varje år köper vi finländare 6–7 miljoner kilo julskinka. Det mesta är inhemsk produktion. I fjol var något under 6 procent importerat.

Storleken på julskinkan blir mindre, skriver föreningen i ett pressmeddelande. Nu vill finländarna äta benfria skinkor på 3-5 kilo.

Köpintentionen har undersökts av Kantar TNS. Drygt tusen finländare över 15 år svarade på enkätundersökningen.

Tidigare i veckan meddelade Jord- och skogsbruksministeriet att var femte svingård lägger ner sin verksamhet i år på grund av sämre lönsamhet.

Plast- och luktfria målfärger av förnyelsebara naturoljor

För fempersonersfamiljen i Malax var valet av Uulas färger enkelt. Inhemska, naturenliga, luktfria, utsläppsfria samt utmärkt service och personal är det som ligger överst. Att färgerna är enkla att stryka på och färgvärlden varm, vacker och harmonisk bidrar till helheten. 4.12.2018 - 09.08