Tre års fängelse för kokainsmuggling på Åland – mannen säger sig ha trott han transporterade pengar

Kokainet som mannen smugglade var extra starkt. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Ålands tingsrätt har dömt en 32-årig svensk man till tre års ovillkorligt fängelse för grovt narkotikabrott och smuggling. Mannen hävdade att han inte visste vad han transporterade. Kokainet var extra starkt.

32-åringen hade överklagat tingsrättens dom till hovrätten, men drog tillbaka överklagan vilket innebär att tingsrättens dom står kvar.

Smugglingen uppdagades i slutet av maj i år. Mannen anlände till Åland på passagerarfärjan m/s Eckerö. Tullen stoppade hans bil i Berghamn och hittade 150 gram kokain i en väska i bilens motorutrymme.

Enligt en analys var kokainet 85 procent rent. Det innebär att det inte var extra starkt då den genomsnittliga halten på kokain i Finland ligger på strax över 50 procent. Förutom kokainet hittade tullen nästan 90 gram av ett förbjudet psykoaktivt ämne, klormetkatinon, och nästan 5 gram ketamin.

Rätten hörde mannen, som hävdade att han blivit tvingad till smugglingen. Enligt honom var han skyldig pengar till icke-namngivna personer som hotade att skada honom och hans flickvän.

Mannen hävdade att han inte visste vad han transporterade, men gissade att det var något skumt då han fick order att lämna bilen obevakad en gång i Sverige och en gång på Åland. Mannen sade att han trodde att han transporterade pengar. Han hade årskort till färjan och besökte Åland regelbundet.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning