Tre 16-åringar i Helsingfors misstänks för mord på jämnårig pojke

Det var här, nära Forsby sjukhus, som en byggarbetare hittade 16-åringens kropp på måndagen. Gärningen ska ha skett redan på fredagen. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Polisen misstänker att tre 16-åringar i Helsingfors har gjort sig skyldiga till mord. Offret är en likaså 16-årig pojke. Tillsammans firade de en av ungdomarnas födelsedag utomhus, när de av någon anledning började rikta grovt och långvarigt våld mot den jämnåriga kamraten. Polisen beskriver fallet som exceptionellt och förvirrande.

– Det här är ett av de allvarligaste fall jag vet över huvud taget. Det är mycket förvirrande på alla sätt.

Så kommenterar förundersökningsledare, kriminalkommissarie Marko Forss vid Helsingforspolisen fallet.

Det var på fredagskvällen som fyra 16-åringar samlades invid Forsby sjukhus för att utomhus fira en av killarnas födelsedag.

– De har druckit alkohol och av någon orsak börjat misshandla en av personerna.

Våldet har varit grovt och rått och polisen uppskattar att det har pågått i tiotals minuter. Till följd av våldet har 16-åringen avlidit, och de tre har enligt polisen lämnat platsen.

Först på måndagsmorgonen upptäcktes kroppen, av en byggarbetare som larmade polis. Enligt Forss verkar den inte ha gömts, men han beskriver platsen som något avlägsen.

De tre killarna greps samma dag misstänkta för mord. På torsdag begärs de häktade vid Helsingfors tingsrätt.

Att den misstänkta brottsrubriceringen är mord och inte dråp förklarar Forss med att våldet varit rått och riktat sig mot en delvis försvarslös person.

Ångerfulla i förhör

De tre misstänkta 16-åringarna har hörts av polis och medgett att de har deltagit i misshandeln. Enligt Marko Forss har alla haft en andel, men på olika sätt. Mer vill han inte i det här skedet berätta.

I förhören har 16-åringarna inte kunnat uppge något motiv till gärningen.

– Vi poliser har inte heller någon förklaring i detta skede som skulle förklara hur man tar till något så extremt.

Forss beskriver fallet som exceptionellt.

I flera av den senaste tidens grova våldsbrott och brott mot liv där unga är misstänkta, har narkotika och droghandel spelat en central roll. Hittills tyder inget på att de fyra i detta fall skulle ha använt narkotika. De var dessutom alla mer eller mindre bekanta med varandra, och ingen av dem är känd för polisen sedan tidigare.

I förhör har 16-åringarna enligt Marko Forss varit upprörda och ångerfulla.

Oroväckande många fall

Kriminalitet och våldsamt beteende bland unga har diskuterats mycket den senaste tiden.

Läs också: Fler unga säljer droger och många bär kniv "för säkerhets skull"

Kriminalöverkommisssarie Jonna Turunen, som är chef för brottsutredningen vid Helsingforspolisen, bekräftar att det har skett en klar ökning av fall där minderåriga har använt ovanligt grovt våld.

Hittills i år har sju fall av brott mot liv, eller försök till brott mot liv, där minderåriga är misstänkta skett i Helsingfors. I många av fallen är de misstänkta gärningspersonerna flera.

Enligt Turunen är utvecklingen oroväckande. Någon entydig förklaring till den finns enligt henne ändå inte, och hon betonar att varje fall måste ses separat.

Hon vill också lyfta fram offren: När unga begår brott är det ofta andra minderåriga som utsätts.

– När vi talar om barn och unga är barnskyddet i en central roll. De medel som finns är i dag tyvärr inte särskilt effektiva, säger hon.

Marko Forss frågar sig om det fästs tillräckligt med uppmärksamhet vid ungas välbefinnande och barnskyddet. Han påminner om att också många vuxna mår fysiskt och psykiskt sämre i rådande undantagsförhållanden.

Helsingforspolisen efterlyser ögonvittnen till händelsen i Forsby, och i synnerhet en kvinna som ska ha ropat något till 16-åringarna under händelsen.

Artikeln har uppdaterats genomgående med kommentarer av polisen.

Läs också: "Om de har råd, varför ska jag inte ha det?" – kriminalitet ger sammanhang och position

Inget motiv till det misstänkta mordet har uppdagats. De tre 16-åringar som begärs häktade på torsdagen ska i förhör ha varit ångerfulla. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning