Transportministern: "En sådan här olycka borde inte kunna ske i Danmark"

Bild: Lehtikuva-AFP/Mads Claus Rasmussen

En allvarlig tågolycka på Stora Bältbron i Danmark ledde till att sex personer omkom och sexton skadades på onsdagsmorgonen. Det är den värsta tågolyckan på trettio år, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

– Det här är en olycka som inte borde kunna ske i ett land som Danmark, där vi har mycket stort fokus på säkerhet på järnvägen, säger Danmarks transportminister Ole Birk Olesen till SPT på onsdagen.

– Det är en förfärlig olycka som har drabbat passagerare och personal. Mina tankar är hos de omkomna och skadade, deras släktingar och övriga passagerare och personal.

Olyckan, som enligt nyhetsbyrån Ritzau är den värsta på trettio år, inträffade vid 8.30-tiden på onsdagen på Stora Bältbron mellan Fyn och Själland. Ett godståg var på väg till Carlsbergs bryggeri med en öltransport när det passerade ett passagerartåg som körde i riktning mot Köpenhamn.

Olyckan orsakades troligtvis av en tom lastvagn som blåste av godståget och träffade passagerartåget, uppger Havarikommissionen, den statliga myndighet som utreder olyckan. Lastvagnen kan ha träffat tåget antingen framifrån eller från sidan.

– Jag har aldrig upplevt något liknande, och då har jag jobbat med järnvägarna sedan 1985, säger Bo Haaning, biträdande chef vid Havarikommissionen.

När SPT får tag på honom befinner han sig på olycksplatsen. Han uppger att det vid olyckstillfället blåste kraftigt, och att det kan ha varit en bidragande orsak till olyckan.

Den kraftiga stormen på onsdagen orsakade strömavbrott och förhöjt vattentillstånd i flera delar av landet och bland annat Öresundsbron stängdes av för trafik.

Är det tillåtet att ha en tom lastvagn på ett godståg under sådana vindförhållanden?

– Det kan jag inte svara på. Men jag skulle vara förvånad om DB Cargo (tågoperatören som ansvarade för godståget, reds. anm.) skulle låta ett tåg som inte är godkänt köra.

Sex personer omkom och sexton skadades, men samtliga skadade är utom livsfara. De passagerare som satt längre bak i tåget hade tur, godset träffade den främre delen av tåget.

Kommer olyckan att leda till nya säkerhetsåtgärder för järnvägstrafiken, Bo Haaning?

– Vi har precis inlett utredningen och det är för tidigt att säga. Men varje gång en så här stor olycka sker så utreder man orsaken och gör vid behov upp rekommendationer så att något liknande inte ska kunna ske igen.

Hård vind på bron

– Trots kraftig vind förlöpte räddningsarbetet snabbt och kompetent, säger vice beredskapsdirektör René Jensen på Beredskap Fyn, som tillsammans med polisen ansvarade för räddningsarbetet.

– Det var hård vind på broförbindelsen, vilket påverkade vår insats därute. Vinden var hård, temperaturen låg och tåget stod stilla utan värme på bron. Många hade snabbt tagit sig ut ur tåget och stod i vinden utan ytterkläder, säger han.

Räddningstjänsten hjälpte loss fastklämda passagerare, bar ut dem till de väntande ambulanserna och jordade kontaktledningarna på bron för att undvika elolyckor.

– Det här är en mycket allvarlig händelse, både till antalet skadade och omkomna. Dessutom påverkas den regionala infrastrukturen då många tusen människor dagligen passerar bron. Men det är förstås mindre viktigt i sammanhanget, säger Jensen.

Många framförde sitt deltagande efter den allvarliga olyckan, bland annat Danmarks drottning Margrethe, statsminister Lars Løkke Rasmussen och Sveriges statsminister Stefan Löfven.

På tåget fanns 131 passagerare och tågtrafiken var avstängd hela onsdagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning