Transplanterad njure ökar risken för svår influensa

Personer med njurtransplantat löper högre risk för svåra influensasymtom än befolkningen i medeltal, visar en djupdykning i register vid Helsingfors universitetssjukhus och Institutet för hälsa och välfärd. Bild: Mostphotos

Säsongsinfluensa är farligare för personer med transplanterad njure än för andra. Risken för så svåra symtom att de kräver sjukhusvård är fyra gånger högre för dem med transplantat än för andra.

Personer med transplanterad njure löper fem gånger högre risk än andra att smittas med säsongsinfluensa. Risken för symtom som kräver sjukhusvård är fyra gånger högre än hos andra. Av de njurtransplantationspatienter som togs in på sjukhus på grund av influensa under åren 1995–2017 dog 9 procent.

Uppgifterna kommer från en färsk studie med 4 000 finska njurtransplantationspatienter.

Orsaken till de förhöjda riskerna ligger i den medicinering som personer med transplanterad njure måste ha för att kroppen inte ska stöta bort den inopererade njuren. Medicineringen försvagar immuniteten hos patienterna och ökar alltså risken för infektioner.

Ilkka Helanterä, specialist i njursjukdomar på Helsingfors universitetssjukhus (HUS), rekommenderar personer med transplanterad njure att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. Han uppmanar också de här patienterna att med låg tröskel ta ett influensatest ifall de får influensarelaterade symtom under pågående säsong.

"Vi vet att influensavaccinet är effektivt och tryggt också för njurtransplantationspatienter", säger han i ett pressmeddelande från HUS.

Studien publicerades i American Journal of Transplantation den 30 november 2020.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning