Tranorna samlas för höstflytten – se direktsändning från Söderfjärden

Tranan har gått kraftigt framåt i Finland. Antalet häckande par har åtminstone fördubblats från 19 000 till omkring 40 000 på 15 år. Bild: Mostphotos

Varje höst samlas tusentals tranor på Söderfjärden i Vasa innan de beger sig söderut. Nu kan man följa naturskådespelet via en webbkamera.

Organisationen Birdlife direktsänder ett av den finländska höstens förnämsta skådespel i naturen, extraordinära ansamlingar av tranor inför höstflytten, per webbkamera. Många tusen tranor samlas varje år i september–oktober på Söderfjärden i Vasa för att proviantera inför resan.

Söderfjärden är den kanske viktigaste enskilda rastplatsen för de tranor som flyttar genom Finland. I måndags kväll räknade man till 7 300 individer och som mest har lokalen samlat över 9 000 tranor i höst.

Tranan (Grus grus) häckar från Skandinavien och Östeuropa österut till norra Kina och östra Ryssland. Bild: Mostphotos

Tranorna lämnar oss för att övervintra i sydöstra och sydvästra Europa, Mellanöstern och Nordafrika. Bild: Lars Johansson/Mostphotos

Skådespelet är absolut mer imponerande på plats än via webben, i synnerhet morgon och kväll då tranorna pendlar mellan nattkvarteren i skärgården och lunchstället i den uråldriga, sex kilometer breda meteoritkratern.

Direktsändningen kan följas här via en kamera som är installerad i fågeltornet i besökscentret. Kameran roterar automatiskt för att visa tranor i alla riktningar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning