Träningsgrupp i nordisk kombination för damer – OS 2026 som mål

Annamaija Oinas är en av idrottarna i den nya landslagsgruppen i nordisk kombination. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Landslaget i nordisk kombinationen växer. Den största förnyelsen är en träningsgrupp för damer.

Landslaget i nordisk kombination växer efter att Finlands olympiska kommitté valt att stödja grenförbundet med 250 000 euro. Bland annat bildas en ny landslagsgrupp för flickor och damer, i åldern 13-17 år, med OS 2026 som mål.

Högklassigt tränarkunnande hör till hörnstenarna i "Projekt 2026". Lasse Moilanen är ansvarande tränare och får bland annat stöd av backhoppningstränaren Falko Krismayr.

– Det är värt att notera att laget är väldigt ungt och att åldersskillnaden är stor mellan dem. Det finns en massa potential och därför är det fint att den här träningsgruppen startas, säger Moilanen i ett pressmeddelande.

Träningsupplägget kommer att likna herrlandslagets upplägg.

– Vi har nu en egen plan för damerna och en egen tränare och budget. Vi samarbetar med herrlandslaget men kan satsa mer på de unga idrottarna som utvecklas, säger Moilanen.

Idrottarna som är med i "Projekt 2026" är Vöra IF:s Alva Thors, Annamaija Oinas, Minja Korhonen, Nonna Laitinen, Hertta Luoma, Julia Äikiä och Selina Kähkönen.

I damlandslaget i backhoppning för säsongen 2020-21 medverkar Susanna Forsström, Julia Kykkänen, Jenny Rautionaho och Julia Tervahartiala.

Nordisk kombination för damer är med i programmet i skid-VM för första gången i Oberstdorf 2021.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning