Träningschefen öppnar för att rucka på EM-kriterierna: "Ingen som kan nå framgång ska stanna hemma på grund av våra regler"

Kristian Bäck kan få en EM-biljett utan att ha klarat gränsen i år. Bild: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Friidrottsförbundet har gått in för att alla finländare i EM ska ha klarat kvalgränserna i år – men nu kan det bli förändring på den fronten.

Det finländska friidrottsförbundet och det europeiska friidrottsförbundet har olika uttagningskriterier till EM. Det internationella förbundet godkänner resultat som är gjorda 2017 och 2018, medan det finländska förbundet bara har sett på årets resultat i uttagningarna.

I Kalevaspelen var det flera EM-aspiranter som misslyckades med gränsjakten. Till exempel längdhoppstrion Arttu Pajulahti (810 i fjol), Kristian Pulli (807 i fjol) och Kristian Bäck (795 i fjol) har alla missat EM-gränsen på 795 i år. Sammanlagt är det ett drygt halvdussin idrottare som har rätt att delta i EM – men inte nått förbundets krav.

Träningschefen Jorma Kemppainen säger det inte rakt ut, men ger ett sken av att förbundets krav inte är absoluta.

– Ingen som kan nå framgång i EM ska stanna hemma på grund av våra regler, säger han.

Frågan är alltså om idrottarna som balanserar mellan förbundens krav ska försöka slå EM-gränserna i GP-tävlingen i Lapinlahti eller lita på att fjolårets resultat räcker. Kemppainen gav inget direkt svar då han fick den frågan. EM-gränserna måste vara avklarade senast den 29 juli.

– Visst ska idrottare behandlas lika, men bra idrottare ska inte vara hemma.

Förutom längdhopparna hör bland andra Hangö IK:s höjdhoppare Linda Sandblom till dem som klarat EM-gränsen i fjol. Sandblom hoppade 191 inomhus i fjol, men har bara klarat av 180 i år. I Kalevaspelen stannade hon på 179.

Finland ser ut att skicka en trupp på runt 42 idrottare till EM och förbundets mål är 3–4 medaljer.

– Det vore ett gott resultat. Två medaljer är nöjaktigt och en medalj är svagt, säger Kemppainen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning