Träningsanläggningen är Tammilehtos andra hem

Duarte Tammilehtos (t.h.) sejour i Ettan blev bara två matcher lång då hans 2017 fick ett abrupt slut på grund av en svår knäskada. Bild: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Mittfältsprofilen Duarte Tammilehto är inne på sina sista rehabmånader efter en svår knäskada som i fjol avslutade hans comebacksäsong i Honka innan den ordentligt ens börjat. Nu hungrar han efter ligafotboll i laget där han känner sig hemma.

Esbolaget FC Honkas, eller Esport Honkas som laget också kallas, matchförberedelser före en träningsmatch mot klubbens akademilag skall snart börja. Tränare och spelare har redan tagit sig till Esportarenan som tillsammans med Esport Center bildar det massiva idrottscentret i Hagalunds idrottspark.

Men inte Duarte Tammilehto. Den 27-åriga mittfältaren med portugisiska rötter sitter kvar i ett kabinett och väntar på lunchserveringen.

– Jag har absolut inte bråttom, säger han.

I maj i fjol fick Tammilehtos första säsong i Honka sedan 2012 ett dystert slut då han skadade sig i säsongens andra seriematch i Ettan. Han led samma öde som efter flytten till TPS 2013 då hans främre korsband brast och han missade hela ligasäsongen. Nu var det främre korsbandet och menisken som gick sönder.

I februari fick han göra sina första lätta träningspass och jut nu skyndar han långsamt mot spelskick.

Förutom sju matcher i cupen i fjol blev det bara 126 spelminuter för Tammilehto i fjol. Något som han i dag redan kan skämta om.

– Det var alla tiders lättaste uppflyttning för mig, jag behövde bara spela två matcher, säger han och skrattar.

Tror på klubbens vision

Efter den stormiga flytten från Honka våren 2013 på grund av obetalda löner representerade den före detta U21-landslagsspelaren TPS, IFK Mariehamn och FC Lahti på liganivå. I fjol var Tammilehto ett av de stora namnen som valde storsatsande Honka, på nationens nästhögsta nivå.

– Jag hade flyttat runt ett par år. Jag är hemma härifrån och det var här som jag började spela. Jag följde från närhåll Honkas nya framfart och satte mig sedan ner med klubbledningen. De väckte min iver med sina stora visioner och jag kände att jag definitivt vill vara med i det här, oavsett serienivån. Jag vill stödja laget med min egen insats och vara där för juniorerna och vara en förebild för dem.

I höst fick Tammilehto se sitt lag ta steget upp till ligan efter triumfen i ligakvalet mot HIFK.

– Det var en bra säsong för laget. Alla var av den åsikten att vi är på liganivå.

Älskar träningsmiljön

På lunchmenyn finns sallad, potatisgratäng, rostbiff och lax. Tammilehto ser nöjd ut då han sneglar mot lunchbordet. Under rehabiliteringsperioden har träningscentrets buffé hållit hungern borta.

– Jag tillbringar nog tre, fyra kanske fem timmar per dag här. Det är fantastiskt att vi får använda alla tjänster här. Jag kan köra mitt gympass, stretcha eller yoga någonstans i lugn och ro, sedan käka lunch och göra dagens andra träningspass.

När Tammilehto får tillstånd att belasta knäet mera lägger han till en av hans favoritsysslor, tennis, till sin träningsrepertoar.

– Men min riktiga favoritplats är ändå fotbollsplanen. Jag siktar på att göra mina löpträningar där också, säger Tammilehto som inte sticker under stol med att han saknar att ge järnet på fotbollsplanen igen.

Derbymatcher

FC Honka lirar för tillfället cupfotboll och den 8 april kör ligan i gång med bortamatch mot KuPS. Söndagen därpå, den 15 april, blir det ligafotboll i Hagalund i form av matchen FC Honka-FC Lahti – Tammilehtos förra klubb.

De senaste åren har huvudstadsregionens fotbollsfans fått njuta av Helsingforsderbyna mellan HJK och HIFK, men 2018 bjuds de på tre stycken "Metroderbyn" i ligan. På Telia 5G-arenan den 26 maj och i Esbo den 28 juli och 29 september.

– Det jag minns av tidigare derbyn är att de var säsongens höjdpunkter. Visst är mästaren HJK förhandsfavorit och vi utmanare, men det är ett fint privilegium att få spela framför en sådan och så stor publik, säger Tammilehto innan han sänker gaffeln och kniven i rostbiffen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning