Träning i stället för VM-kval för damlandslaget

Fokus på träning. Landslagsspelarna kommer att få finslipa formen i Kisakallio innan följande kval kör i gång om ett drygt år.Bild: Richard Nordgren

Efter sex brakförluster i EM-kvalet bestämde Handbollförbundet att damlandslaget inte ställer upp i höstens VM-kval.

För andra gången på två år läggs damlandslagets tävlingsverksamhet på is. Men den här gången handlar det om ett kalkylerat beslut som bygger på idrottsliga grunder och som är förankrat hos spelarna. Dessutom finns det en rätt klar plan för framtiden och verksamheten fram till EM-kvalet som kör i gång 2017.

– Beslutet togs efter söndagens match. Den matchen blev en katastrof, säger Handbollförbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen.

Finland förlorade den sista EM-kvalmatchen mot Ungern med 13–44. Brakförlusten satte punkt för ett bedrövligt kval där saldot blev sex förluster på sex matcher och en målskillnad på 84–198.

– Våra damer är tyvärr så mycket sämre än man ska vara för att spela på den här nivån. Därför ska vi inte delta i VM-kvalet utan koncentrera oss på träning med sikte på EM-kvalet som startar hösten 2017, säger Mitrunen.

Vad är största orsakerna att laget inte presterat på väntad nivå?

– Motståndarna är mycket starkare och våra spelares fysik räcker inte till. Och coachningen har inte varit den bästa man kan ha, säger Mitrunen.

Jan Hagman tog över landslaget hösten 2014 och förde laget från förkval till det egentliga kvalet. Där blev det sedan idel storförluster och någon förlängning med Hagman lär inte vara aktuell.

– Vi har inte tillräckligt kunniga spelare för den här nivån, slår Mitrunen fast.

Att inte delta i VM-kvalet är ett förståeligt beslut av förbundet. Spelarna utvecklas inte av att match efter match bli utspelade efter konstens alla regler och åka på brakförlust efter brakförlust. I stället ska laget under en ny tränare ta ny sats och jobba på att utveckla sitt eget spel.

– Landslaget kommer att vara samlat under alla internationella veckor under säsongen. Det står i vår tävlingskalender. Det finns många andra länder som är i samma situation som vi och det kan bli samarbete där, säger Mitrunen.

Hon säger också att spelarna borde vara bättre förberedda då de kommer till landslagslägren.

– Jag hoppas att föreningarna skulle träna på ett sådant sätt att spelarna är fysiskt i skick då landslaget samlas. Klubbarna måste helt enkelt ta ett större ansvar, säger Mitrunen.

Ny tränare under sommaren

Mitrunen talar om eventuella träningsmatcher mot antingen lag av samma kaliber som Finland eller mot toppnationernas U20-landslag.

– Vi har öppnat diskussioner om möjligheter till detta, kommenterar Mitrunen.

– Och så vill Belgien arrangera en turnering i mars som vi siktar på att delta i om den blir av.

Förbundet har budgeterat damlandslagsverksamhet för både hösten och våren och det kan bli aktuellt med läger utomlands förutom de inhemska samlingarna i handbollens nya hem i Kisakallio.

– Men vi måste hitta lämpligare motstånd än det vi nu mött. Det finns bättre sätt att använda pengarna för att utveckla laget och det är det vi ska se till att göra, säger Mitrunen.

Men innan förbundet slår fast något mer detaljerat program för landslaget ska man hitta en ny tränare.

När exakt den nya tränaren presenteras vill hon inte ta ställning till. Den 3 oktober inleds den första landslagveckan under den nya tränaren.

– Det namnet blir klart under sommaren, säger Mitrunen.

Finland i EM-kvalet

Polen–Finland 29-12

Finland–Ungern 25-38

Finland–Slovakien 15-29

Slovakien–Finland 25-8

Finland–Polen 11–33

Ungern–Finland 44-13

Finlands målskillnad: 84–198

Fakta

Finland i EM-kvalet

Polen–Finland 29-12

Finland–Ungern 25-38

Finland–Slovakien 15-29

Slovakien–Finland 25-8

Finland–Polen 11–33

Ungern–Finland 44-13

Finlands målskillnad: 84–198

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33