Trångt när flera hundra demonstrerade utanför riksdagen

Demonstranterna lyssnade till tal och ropade däremellan slagord, men kunde också ta del av pamfletten Valtamedia (Etablerade medier) med uttalanden om att coronaepidemin egentligen är en kampanj som begränsar folks rättigheter. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Trängseln var påtaglig framför Riksdagshuset på lördagseftermiddagen när EU-motståndare samlades för att kräva att Finland lämnar EU.

Mellan klockan 13 och 16 på lördagseftermiddagen samlades flera hundra demonstranter i Helsingfors för att kräva att Finland lämnar EU och att regeringen avgår.

Polisen hade tidigare uppmanat demonstranterna att iaktta säkerhetsavstånd enligt rekommendationer från myndigheterna, men på gräsmattan framför Riksdagshuset stod folk nära varandra och merparten av demonstranterna hade valt att samlas utan munskydd.

– Nej, jag är inte rädd för någon smitta och vårt ärende är tio gånger viktigare än smittrisken, sade "Arto", som inte vill uppträda med sitt efternamn.

– Jag har blivit felciterad förut av medierna, men du kan säga att hela den här coronan är ett sätt att hålla medborgarna inomhus och borta från det som är viktigt. Det som är viktigt är att få en ny folkomröstning om EU-medlemskapet. Jag har motsatt mig medlemskapet sedan 1995, men i motsats till då i början vet nu alla precis vad de tar ställning till.

– Vi ser att säkerhetsavstånden inte riktigt håller här, men det är arrangörens sak att sköta säkerhetsarrangemangen, sade kommunikationsexpert Juuso Metsälä på Helsingforspolisen några timmar in i demonstrationen.

Arrangören meddelade sin syn på frågan via mikrofonen genom att tala om hur det finska folket styrs genom att myndigheterna skapar rädsla och om hur munskydd orsakar mobbning i skolan när en del elever inte har råd med lika dyra masker som andra.

Medan hela Finland flaggade på halv stång under den sista Mannerheimriddaren Tuomas Gerdts begravningsdag, skanderade demonstranter framför Riksdagshuset "När regeringen är rutten lider folket nöd". Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Läs också: Den sista Mannerheimriddaren Tuomas Gerdt har begravts i Villmanstrand - se bildspelet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning