Tränaren: Northug vill inte tävla i Skandinaviska Cupen

Petter Northug. Bild: Martti Kainulainen

Ledningen i norska skidlandslaget vill att Petter Northug tävlar i Skandinaviska Cupen i Piteå. Men enligt skidstjärnans tränare vill han inte.

Porten till Tour de Ski är helt stängd för Petter Northug, det bekräftar den norska landslagschefen Vidar Løfshus för norska TV2. Northug, som var förstereserv i det norska herrlaget, hade förhoppningar om att köra för att kunna bevisa att han har i den norska OS-truppen att göra.

Nu står bland annat hans chanser att bevisa sig till Skandinaviska Cupen i Piteå i stället.

– Det är Piteå, NM (Norska Mästerskapen) och Planica (världscupen i mitten av januari). Då kanske han kan hämta ut en OS-biljett, säger Løfshus till TV2.

Men enligt Northugs tränare vill hans adept inte tävla i Piteå.

– Det är mycket tveksamt att han tävlar där. Jag ska inte dra slutsatser men jag har ett starkt tvivel, säger tränaren Stig Rune Kveen till VG.

Om Northug ändå väljer att dyka upp till tävlingen i Norrbotten blir det ordentlig stjärnglans. Charlotte Kalla, som valde att stå över touren för att prioritera träning inför OS, kommer också till start. Och hon kommer att köra alla dagar, också fredagens sprint.

– Vi trodde nog att Charlotte bara skulle köra distansloppen (lördag och söndag) men hon säger att hon behöver träning, säger tävlingsledare Jenny Axelsson till SVT Sport.

Tävlingarna i Piteå körs den 5–7 januari.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning