Trålare drev omkring utanför Jurmo – rep från trålen hade fastnat i propellern

Fartyget drev omkring utanför Jurmo i Skärgårdshavet. Bild: Sjöbevakningen

En trålare som drev för vinden utanför Jurmo i Skärgårdshavet var nära att gå på grund under torsdagen, efter att ett tjockt rep från trålen fastnat i propellern.

Två personer fanns ombord på den nödställda trålaren.

Åbo sjöbevakningscentral larmades till platsen 14.30, varpå en räddningshelikopter, ett bevakningsfartyg, en patrullbåt och två snabbgående båtar ryckte ut.

Sjöbevakningen påträffade trålaren påträffades nordost om Jurmo. Då var den redan inne på grunt vatten och drev i snabb takt mot stranden.

– Som tur var hann besättningen på egen hand nödankra och förhindra att fartyget gick på grund. Det var nära att gå illa, säger sjöräddningsledare Petri Kippola.

Sjöräddarna var beredda att bogsera bort fartyget, men efter att deras dykare avlägsnat repet kunde trålaren fortsätta sin färd mot sin hemmahamn för egen maskin.

Trålarens hemmahamn är i Kasnäs på Kimitoön. Ön Jurmo ligger söder om Korpo och hör till Pargas.

Fartyget var nära att gå på grund. Bild: Sjöbevakningen

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning