Traktorer intar Köpenhamn i minkprotest

Traktorer på väg mot Köpenhamn i protest mot regeringens agerande i minkfrågan. Bild: Nils Meilvang/TT-Ritzau Scanpix

Över 500 traktorer rullar in på Köpenhamns gator under lördagen – i protest mot den danska regeringens hantering av coronasmittan bland minkar.

De för Köpenhamn ovanliga fordonen började vid lunchtid leta sig fram genom gator och gränder till hamnområdet Langelinie.

Den 4 november meddelade den danska S-regeringen sitt beslut om att avliva alla minkar i landet – runt 15-17 miljoner – sedan en muterad variant av coronaviruset hittats bland smittade minkar.

Beslutet visade sig senare vara lagvidrigt, men då var det redan för sent för många minkuppfödare. Danmark är världens största producent av minkpäls och det finns över 1 100 minkfarmar i landet.

Lördagens traktorinvasion är den senaste i raden av missnöjesyttringar från lantbrukare.

– Det är en demonstration för demokrati och för grundlagen, minkfrågan var bara den utlösande faktorn. De utplånade ett helt yrke med ett pennstreck, helt utan laglig grund, säger bonden Knud Jeppesen som deltar i lördagens protest till tidningen Landbrugsavisen.

Lördagens demonstration förväntas mobilisera hundratals traktorer i både Köpenhamn och Århus, där en liknande sammankomst är planerad.

Köpenhamnspolisen meddelar att de långsamma jordbruksfordonen förväntas orsaka omfattande störningar av trafiken i huvudstadens centrala delar och uppmanar bilister att hitta alternativa färdsätt under tiden som demonstrationen pågår.

Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni i år och nu har smitta konstaterats på runt 284 gårdar.

En mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten och den muterade varianten hade även spridits till människor.

Ett muterat coronavirus skulle potentiellt kunna ge allvarliga konsekvenser för en kommande vaccinering för skydd mot covid-19 – i både Danmark och världen, enligt Statens serum institut.

Detta ledde till att den danska S-regeringen den 4 november meddelade att man fattat beslut om att landets alla minkar – såväl smittade som friska – skulle avlivas.

Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknas laglig grund för att även avliva friska minkar eller minkbesättningar i konstaterade sjukdomsområden.

Den 7 november ska livsmedelsministern Mogens Jensen (S) ha fått reda på att beslutet var lagvidrigt, men först den 10 november fick landets minkuppfödare denna information.

En rapport har även visat att departement och myndigheter vetat om tidigare än så att beslutet saknade laglig grund.

Den 18 november avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S). Jensen var även minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning