Tråkmånsar ger efterlängtad paus från pajkastningen

Nu är det dags för vicepresidentkandidaterna Mike Pence och Tim Kaine att duellera i skuggan av huvudattraktionerna Donald Trump och Hillary Clinton. Bild: EPA/ERIK S. LESSER, JUSTIN LANE

De amerikanska vicepresidentkandidaterna, republikanernas Mike Pence och demokraternas Tim Kaine, träffas natten till onsdagen i en debatt som trots förhandstippad som tråkig, kan ge mera sakinnehåll och vara mera konkret än när Hillary Clinton och Donald Trump har mötts.

Den första drabbningen – så gick det till.

Läs analysen av den andra presidentkandidatdebatten här.

Hur gick det i den sista debatten? Läs analysen här.

Tänk om Mike Pence och Tim Kaine vore presidentkandidater i stället för endast vicepresidentkandidater. I en annan tid hade det varit fullständigt möjligt. Utan tvekan skulle kampanjen ha varit tråkigare och nyhetskanalernas tittarsiffror lägre, men nationen hade antagligen mått bättre och varit mindre splittrad. Två tråkiga vita män med en förkärlek för politisk substans hade kunnat bli konstruktivt på ett sätt som känns utopiskt med de riktiga kandidaterna. Men herrarna Kaine och Pence spelar endast andra fiol och det är dags för dem att duellera i skuggan av huvudattraktionerna Donald Trump och Hillary Clinton.

Medan Trump och Clinton får tre chanser att gå åt varandra är debatten i Farmville, Virginia den enda chansen för vicepresidentkandidaterna att göra sig hörda inför en bredare publik. Även om debatten redan beskrivits som den potentiellt tråkigaste genom tiderna, kommer miljontals amerikanska väljare att bänka sig inför tv-apparaterna. Både Trump och Clinton är ålderstigna kandidater och en enda sjukdomsattack skiljer Pence och Kaine från ansvaret som axlas av den amerikanska presidenten.

Som parhästar för Trump och Clinton är Kaine och Pence trygga och riskfria val. Bägge har en gedigen bakgrund i politiken och båda har tjänstgjort både i kongressen och som guvernörer. Demokraten Kaine i Virginia och republikanen Pence i Indiana. Utöver det har Pence jobbat som programvärd i radion och Kaine är före detta rättegångsadvokat med en examen från Harvard. Bägge herrarna kan med andra ord substansen och har intellektet och artikulationsförmågan att föra fram sina ståndpunkter.

När Trump valde Pence, gjorde han det aningen motvilligt. Pence var det republikanska etablissemangets kandidat som man ansåg skulle ge den impulsiva och oberäkneliga Trump en viss stabilitet. Trump hade andra kandidater som han skulle ha haft roligare med. De senaste månaderna har Pence med heder axlat sin roll som chefförklarare av Trumps ibland förvånande uttalanden. Kaine har i sin tur fått hålla sig totalt i marginalen och i lugn och ro koncentrera sig på att sprida Clintons budskap.

Kandidaterna kommer delvis att få samma roll i debatten i natt. Pence kommer att få förklara varför Trump inte vill offentliggöra sina skatteuppgifter och om det är lämpligt för en presidentkandidat att sitta uppe klockan tre på natten för att skicka arga Twittermeddelanden om före detta skönhetsdrottningar och vuxenfilmer. Kaine kommer utan tvekan också att få förklara varför det finns ett så starkt misstroende mot Hillary Clinton. Men eftersom det inte finns en likadan spänning mellan Kaine och Pence som det finns mellan Clinton och Trump, och eftersom Pence kan substansen betydligt bättre än Trump, kan man faktiskt vänta sig en debatt med mera sakinnehåll och flera konkreta handlingsprogram än själva presidentdebatterna bjuder på.

Valet av vicepresidentkandidater anses inte nämnvärt påverka själva kandidatens chanser att vinna i presidentvalet. Följaktligen torde vicepresidentdebatterna heller inte ha en stor betydelse för valresultatet. Undantaget är kandidater som Sarah Palin i valet 2008. John McCains kampanj behövde då en vicepresidentkandidat med potential att ruska om hela konstellationen. Palin var det perfekta exemplet på en kandidat där en stor potential för belöning går hand i hand med en hög riskfaktor. Palin gav till en början massvis med energi till McCains kampanj, men senare visade hon sig fullkomligt oförberedd och olämplig för presidentämbetet. Valet av henne var ett misstag som satte ett stort frågetecken över McCains omdöme.

Med sina respektive val behöver varken Trump eller Clinton oroa sig för någonting liknande. Pence och Kaine kan varken sänka eller lyfta sina chefer vad de än säger i dag. Därför kan de, förhoppningsvis, koncentrera sig på att lugnt och sakligt redogöra för sina politiska ståndpunkter och hur de skiljer sig från rivalens.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning