Trakasseritjänst lanserade svensk chatt – väntar fortfarande på första frågorna

Tjänsten Du är inte ensam lanserades i april som helfinsk. Bild: SPT/Sebastian Backman

Då chatt- och samtalstjänsten Du är inte ensam lanserades i våras fanns den bara på finska. Nu har en svensk version lanserats. – Nu ska vi också börja marknadsföra tjänsten på svenska, säger Saara Ruotsalainen, sakkunnig på tjänsten.

På torsdagar kan svenskspråkiga idrottare, tränare, föräldrar eller idrottspersonal kontakta chattjänsten Du är inte ensam. Den svenskspråkiga versionen lanserades i tysthet förra veckan.

Svenskspråkiga hade också tidigare möjligheten att skriva på sitt modersmål i finska chatten – men ingen gjorde det. Saara Ruotsalainen hoppas att svenskspråkiga som utsatts för trakasserier nu vågar ta kontakt.

– Hittills har vi inte fått några frågor på svenska. Vi tror att det kan bero på att vi bara har marknadsfört tjänsten på finska. Nu när vi lanserat den svenska versionen ska vi också marknadsföra Du är inte ensam på svenska.

Tjänstens webbplats är fortfarande bara på finska, men planer för förändring finns. Om allt går enligt ritningarna kommer matnyttigt material att produceras under hösten och vintern och dessutom översättas till svenska.

– Vi söker finansiering för översättningarna och hoppas kunna publicera materialet samtidigt på svenska och finska, säger Ruotsalainen.

Har nått alla målgrupper

Du är inte ensam är en tjänst som i första hand riktar sig till unga idrottare som blivit utsatta för olika sorters trakasserier. Det går både att ringa och chatta med sakkunniga helt anonymt och konfidentiellt. Förutom unga är också tränare, idrottspersonal och föräldrar välkomna att ta kontakt.

Det finns ett klart behov för den här tjänsten och vi har fått rejält med frågor.

Ruotsalainen säger att de första månaderna har varit positiva.

– Det finns ett klart behov för den här tjänsten och vi har fått rejält med frågor. Vi har fått frågor av föräldrar, tränare, unga … alla målgrupper vi har. Vissa har kontaktat oss flera gånger.

Det är ändå de unga som står i centrum.

– Barnens rättigheter är alltid det första vi tänker på. De står i centrum och så kommer det också vara i materialet vi producerar senare.

Du är inte ensam är ett samarbete mellan Befolkningsförbundet, Finlands olympiska kommitté, Finlands centrum för etik inom idrotten och olika grenförbund. Befolkningsförbundets experter besvarar alla frågor.

Man kan nå tjänsten på telefonnumret 0800 144 644 måndagar och tisdagar 14–17.30. Den finska chatten på adressen etoleyksin.fi är öppen onsdagar och torsdagar 14–17.30 och den svenska på torsdagar samma tid. Tjänsten håller en sommarpaus den 9–22 juli.

Enligt THL:s undersökning har ungefär var tredje flicka i klass åtta och nio utsatts för sexuella trakasserier det senaste året. 1 400 ungdomar säger att de utsatts i samband med sina hobbyer.

Mobbning i samband med idrott är den tredje vanligaste mobbningsformen efter mobbning i skolan och mobbning på internet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning