Trakasserande lärare bör stoppas genast

De som har blivit och blir orättvist behandlade är faktiskt inte de vuxna lärarna utan vissa elever.

Ida Burgmann (HBL Debatt 1.4) förtjänar en eloge för att hon vågade underteckna insändaren om den trakasserande behandling hon utsatts för av en lärare i gymnasiet i Ekenäs med eget namn. En elev skall inte behöva höra hånfulla och nedvärderande kommentarer av läraren, varken inför hela klassen eller ens i privata samtal.

En rektor får inte avfärda en olycklig eller upprörd elevs klagan med att rektor inget kan göra eller att man skall "vänta och se". Det finns mycket en rektor kan göra om hen bara gitter – och om hen vågar. En lärare som trakasserar elever kan ofta domptera lärarrummet lika väl som klassen (det har jag erfarenhet av) och det är lättare att låta bli att ta upp brännbara ämnen för att få det lugnare. Att inte ta olyckliga elevers tårar på allvar är hårdhjärtat. Det är dessutom oprofessionellt.

Anna Lindholms insändare (HBL Debatt 7.4), med en beskrivning av sin skoltid och incidenten under hennes föreläsning i sin gamla skola, bekräftar bilden av att allt inte fungerar som det borde. Hela situationen ropar på elevvård och lärarhandledning.

Jag blev förvånad och lite beklämd över lärarreaktioner från Ekenäs. Jag tycker att Burgmanns val att vända sig till pressen är ett tydligt tecken på att skolan, rektor och kollegiet gör fel när man inte genast tar i saken med starka tag. Inte skall hon behöva gå och vänta till någon gång efter studentskrivningarna. Om en lärare kuvar elever och får dem att gå ut gråtande räcker det inte med bara ett samtal med den trakasserande läraren.

Mest bekymrad blev jag över kommentaren från rektor i högstadiet som säger (HBL 9.4) att lärarna tycker att de blir orättvist behandlade när hela lärarkåren, ett trettiotal personer, utpekas. Jag är tämligen säker på att många, kanske rentav alla har känt till lärarens agerande. De som har blivit och blir orättvist behandlade är faktiskt inte de vuxna lärarna utan vissa elever. De övriga eleverna lärs seden att huka och tiga inför mobbning för att skydda sig själva. Detta är också skadligt.

Jag hoppas att lärarna är vuxna nog att möta Burgmann med den vänlighet och uppskattning som hon förtjänar för sitt mod att stå upp för elevernas rätt till professionell, uppmuntrande pedagogik och hyfsat bemötande.

Gitta Dahlberg Heikel, Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning