Tragedi för bilsporten – formel 2-förare död

Anthoine Hubert omkom efter en olycka i formel 2 i Belgien. Bild: Lehtikuva/'Kenzo Tribouillard

Motorsporten har drabbats av en tragedi. Den franske föraren Anthoine Hubert omkom efter en krasch i formel 2-loppet på belgiska Spa-banan.

Kraschen inträffade redan på andra varvet i formel 2-loppet på Spa-banan. Fransmannen Hubert och amerikanen Juan Manuel Correa, som har kontrakt med Alfa Romeo, kraschade i hög hastighet våldsamt in i barriären. Även Marino Sato var inblandad men han kunde vandra av banan för egen maskin.

Loppet avbröts strax före 17.30 och startades aldrig om.

Drygt en och en halv timme senare kom det fruktansvärda beskedet: Anthoine Hubert hade förts akut till sjukhus men hans liv gick inte att rädda, skriver det Internationella bilsportförbundet (FIA) på sin webbplats.

Blev 22 år

Bilsportförbundet meddelar att Juan Manuel Correas tillstånd är stabilt och att han får vård på ett sjukhus i Liège, Belgien.

22-årige Hubert var född i Lyon och började köra gocart som tolvåring. Han körde bland annat i GP3-serien och i formel 3-EM innan han flyttades upp till formel 2 efter att ha fått stöd av formel 1-stallet Renault.

Formel 2 är en underserie till den mer kända formel 1-cirkusen och kör sina lopp på samma banor. I dag ska formel 1-loppet i Belgien köras på Spa-banan.

Schumachers son

Sjufaldige formel 1-mästaren Michael Schumachers son Mick kör formel 2, men var inte inblandad i kraschen.

Bilsporten har på senare år gjort stora framsteg när det gäller säkerheten för sina förare. Bland annat har bättre och mer skyddande material byggts in i bilarna och i sidobarriärerna och flera banor har byggts om sedan 1970- och 80-talet då dödliga olyckor skedde med jämna mellanrum.

Hubert är den första förare som dödats under en racehelg inom formel 1 sedan den brasilianske superstjärnan Ayrton Senna omkom i San Marinos grand prix på Imola-banan 1994.

För fyra år sedan avled fransmannen Jules Bianchi efter skador han ådrog sig i Japans grand prix året innan.

+ VM-ledande Jochen Rindt, Österrike, omkom under kvalet till Italiens grand prix 1970 och är den ende som vunnit formel 1-mästerskapet postumt.

+ Ronnie Peterson avled dagen efter att ha blivit påkörd bakifrån och hans bil börjat brinna på Monzabanan i Italien 1978. Svensken blev bara 34 år.

+ Gilles Villeneuve förolyckades efter en krasch under kvalet på Zolder-banan i Nederländerna 1982. Hans son Jacques blev världsmästare i formel 1 1997.

+ Ayrton Senna anses av många vara tidernas bästa formel 1-förare och vann tre VM-titlar. Han dog när han kraschade i ledning på Imola 1994.

+ Dale Earnhart vann amerikanska Nascar-serien hela sju gånger. Han kraschade 2001 på det sista varvet av storloppet Daytona 500 och avled av sina skador.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning