Trafikskyddet vill att föräldrar till förstaklassare övar på skolrutten

Enligt trafikskyddet är det föräldrarnas ansvar att planera en så säker skolrutt som möjligt för sina barn. Bild:

Trafikskyddet önskar att föräldrar till barn som ska börja skolan i höst börjar öva på skolrutten i god tid.

Även om skolan inte börjar förrän om en dryg månad kan det vara skäl att lära sig och öva på skolrutten redan nu. Trafikskyddets planerare Ida Maasalo säger att det är föräldrarnas ansvar att planera en så säker rutt som möjligt mellan hemmet och skolan.

– Det är viktigt att komma ihåg att den kortaste rutten inte alltid är den säkraste. Ofta lönar det sig att använda gångtunnlar i stället för övergångsställen, även om det gör skolvägen lite längre, säger hon.

Enligt Trafikskyddet lär sig barnet röra sig i trafiken genom att gå självständigt med en vuxen som stöd. Genom att öva skolrutten flera gånger innan skolan börjar lär sig barnet agera på ett säkert sätt i trafiken.

Barnen lär sig av de vuxna. Trafikskyddet uppmanar vuxna att föregå med gått exempel och följa trafikreglerna.

– Det lönar sig för de vuxna att leva som man lär och inte till exempel gå mot rött ljus när man har bråttom till bussen, säger Maasalo.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning