Trafikplikt för Estlandsfartyg för att säkerställa försörjningsberedskapen – Tallink och Viking Line får statlig ersättning

Traficom befarar att coronapandemin kan orsaka störningar i fartygstrafiken och inför trafikplikt mellan Helsingfors och Tallinn. Bild: Ari Sundberg/SPT

Traficom bedömer att Estlandstrafiken är nödvändig för försörjningsberedskapen och industrin.

Transport- och kommunikationsverket Traficom inför trafikplikt för Tallink och Viking Line på rutten mellan Estland och Helsingfors. I praktiken innebär det att rederierna får statlig ersättning för avgångar mellan Helsingfors och Tallinn.

"Fartygstrafiken mellan Finland och Estland är viktig för försörjningsberedskapen, industrin och nödvändiga resor. För att säkerställa de här behoven anser vi att det är nödvändigt att införa trafikplikt mellan Tallinn och Helsingfors", säger överdirektör Jarkko Saarimäki i ett pressmeddelande.

Beslutet ska lindra de störningar i fartygstrafiken som har orsakats av coronasituationen. Rederierna får sina ersättningar för trafiktvånget genom en tilläggsbudget på 24,7 miljoner euro som godkändes i somras.

Traficom har redan tidigare infört trafikplikt på rutten mellan Åbo, Åland och Stockholm och för två Ålandsrutter till.

Behovet av trafikplikten omvärderas varannan vecka.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning