Trafikarrangemang under Flow-festivalen irriterar boende

Flow-festivalen börjar fredagen den 10 augusti och pågår till söndagen den 12 augusti. Här en bild från Flow förra året. Bild: Lehtikuva/Aku Häyrynen

Festivalen äger rum i Södervik under veckoslutet mellan den 10 och 12 augusti. Men trafikleden för fotgängare och cyklister är avstängd sedan i måndags och kommer så vara till den 21 augusti.

Hanaholmsgatan, Bjälkgatan och Bjälkgränden i Helsingfors är avstängda till och med den 21 augusti. Rutten österut går då runt Cirkus till Leogatan, markerad med grönt på bilden. Även den är avstängd under festivalhelgen, och då ska man ta sig till andra sidan Österleden och använda gångvägen under metrospåret, det vill säga den lila rutten på kartan.

Den röda rutten är avstängd 30.7–21.8 och den blåa rutten är avstängd 10.8–12.8. Under festivalhelgen ska man som fotgängar eller cyklist ta sig runt längs den lila rutten. Bild: Tintin Rosvik

Behöver man verkligen tre veckor på sig för att ställa i ordning och ta ner allting, frågar sig boende i området.

– Minst två veckor, säger produktionschefen för Flow, Isabella Rossi, till Helsingin Sanomat.

Anledningen till att gatorna helt och hållet är avstängda är enligt Rossi att lastbilarna och byggmaskinerna skulle vara farliga för allmänheten. Hon liknade festivalområdet vid en byggarbetsplats, och sade att avstängningarna därför är nödvändiga.

Boende missnöjda med arrangemangen

– Det är alldeles för länge. Förr stängdes vägarna av för lätt trafik endast under helgen, men det blir bara en längre och längre period för varje år, säger Ulla Borgenström.

Borgenström bor i Sörnäs och brukar under sommaren promenera till Blåbärslandet för att rasta sin hund och bada. Hon är nu tvungen att ta en omväg på ungefär en halv kilometer.

– Jag tycker inte att de borde stänga av Bjälkgatan för all trafik utan bara för bilister, säger Borgenström.

Borgenström känner sig liksom andra boende i området överkörd eftersom hon inte fick säga sitt om arrangemangen.

Facebookgruppen Fiskehamnen har en tråd om Flow-arrangemangen där diskussionen flödar. Tuomo Permikangas rör sig i området dagligen och har varit aktiv i tråden.

– Det här har staden skött dåligt. Kommunalt anställda fattar beslut bakom folks ryggar. Just nu när vädret är fint är det dessutom många som vill cykla eller gå i Fiskehamnen, säger Permikangas.

Just nu när vädret är fint är det många cyklister och fotgängare som rör sig i området.

Iiro Grönberg på Helsingfors stad säger att alla tillstånd är i sin ordning och att rådande lagar följts, även om jobbet kunde ha skötts smidigare.

– Jag kan hålla med om att vi borde ha skickat ut informationen om de alternativa rutterna tidigare. Men avstängt måste det vara, så pass viktig är säkerheten att vi inte kan ta risken att släppa in folk på området.

Men måste det vara avstängt i hela tre veckor?

– Vi och Flow har diskuterat det och håller fast vid det. Om Flow lyckas plocka undan innan den 21, är det bra, men så länge har de tid på sig.

– Däremot försöker vi skynda på vägarbetena på Sörnäs strandväg, så det inte blir fullt så jobbigt att ta sig runt.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning