Finland firas traditionsenligt – se bildspel

Fru Tellervo Koivisto och president Tarja Halonen i samspråk vid gudstjänsten i Domkyrkan. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Flagghissning, parad, gudstjänst och sopputdelning. Så firar Finland.

Självständighetsdagen började med kransnedläggning vid Observatoribacken i Helsingfors i morse, och kransnedläggning vid Mannerheimstatyn på torget i S:t Michel klockan 9.40. I S:t Michel hölls paraden Försvarsmakten – 100 år av beredskap.

Trupper från alla försvarsgrenar, Försvarshögskolan, Gränsbevakningsväsendet, samt veteran- och försvarsorganisationerna deltog i paraden. Den togs emot av kommendören för armén generallöjtnant Petri Hulkko. Paradtrupperna kommenderades av stabschefen för armén, generalmajor Markku Myllykangas.

Paraden är populär bland finländarna, över en miljon brukar följa Yles sändning. I fjol tittade 1,13 miljoner på den, enligt Yle.

I Domkyrkan i Helsingfors har hållits traditionell ekumenisk självständighetsdagens gudstjänst.

På eftermiddagen och kvällen hålls flera manifestationer i Helsingfors.

Den traditionsenliga ekumeniska gudstjänsten. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Presidentparet anländer till Domkyrkan. Bild: Lehtikuva/Mesut Turan

Bild: Markku Ulander

Heikki Hurstis välgörenhetsorganisationen delade ut soppa. Bild: Lehtikuva/Aku Häyrynen

Finlands flagga hissades enligt traditionen på Observatoriebacken i Helsingfors klockan 9. Bild: Risto Hämäläinen

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning