Träbyggandet ska få luft under vingarna – ny ansökningsomgång startar

Miljöministeriet öppnar ny stödansökan för byggande i trä. Bild: SPT

Miljöministeriet stöder utvecklingen av träbyggande med 1,5 miljoner euro. En ny ansökan öppnas om ett par veckor.

Trä är möjligheternas material säger man på Miljöministeriet. Den femte ansökningsomgången för stödprogrammet för tillväxt och utveckling med trä kör snart i gång.

I den kommande ansökningsomgången prioriteras projekt inom träbygg som fokuserar på digitalisering, koldioxidsnålhet, användarorienterade lösningar, cirkulär ekonomi och industriella nätverk.

"Projekten kan till exempel fokusera på att minska utsläppen från byggande eller på att främja digitalisering, på innovativa träprodukter och träkonstruktioner eller på samarbete och nätverk inom sektorn", säger Simon le Roux, sakkunnig inom projektet, i ett pressmeddelande.

Stödet som kan fås är högst 40 procent av projektets godkända kostnader eller högst 150 000 euro per projekt. Projekten ska pågå i högst 18 månader mellan april 2021 och september 2022. Både privata och offentliga organisationer kan delta i ansökningsprocessen.

"Den kommande femte ansökningsomgången är eventuellt stödprogrammets sista ansökningsomgång, och vi vill säkerställa att alla idéer som snabbt för träbyggandet framåt får luft under vingarna", säger le Roux.

Sökandena har möjlighet att testa och utveckla sin projektidé tillsammans med experter inom åtgärdsprogrammet för träbyggande innan ansökan lämnas in. Ansökningstiden är 1.2–1.3.2021.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning