Träbåt började brinna utanför Helsingfors

En trämotorbåt började brinna utanför Helsingfors på måndagen. Tack vare förarens snabba insatser skadades ingen i branden. Arkivfoto. Bild: HBL-arkiv

En båtförare lyckades rädda både sin trämotorbåt och sig själv när båten började brinna. Med en handsläckare lyckades föraren få branden under kontroll, och Sjöbevakningen påminner att alla på havet ska ha med sig en brandsläckare.

På måndagsförmiddagen började en träbåt brinna i Östra Helsingfors skärgård. Det var ett elektriskt fel som orsakade branden, och båtföraren lyckades själv få branden under kontroll. Tack vare hens snabba insats lyckades hen rädda både sig själv och båten från större skador.

– Det skulle ha kunna gå mycket värre eftersom båten var av trä. Tur är hade föraren snabbt insett läget och börjat släcka branden, säger sjöräddningschef Pekka Lehtonen på Finska vikens sjöbevakningssektion.

Föraren fick branden under kontroll med en handsläckare, men när sjöräddningen kom till platsen rykte det ännu lite och de fick sköta den slutliga släckningen. Efter det här bogserade sjöräddningen båten till hamn.

Om handsläckaren inte skulle ha funnits ombord, eller om den inte skulle ha fungerat, skulle det ha gått värre. Sjöbevakningen vill påminna alla som rör sig till sjöss att ha med sig släckningsutrustning som är uppdaterad och fungerar. Handsläckarna bör kontrolleras en gång om året.

– Vi har två eller tre sådana här fall årligen. Det som spelar en stor roll är om de ombord förstår att rycka in eller inte, betonar Lehtonen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning