TPS ordnar Pride-match – "Viktigt att visa vad vi står för"

Isen lystes upp i regnbågsfärgerna under den första ishockeyligamatchen med Pride-tema i Åbo i fjol. Bild: TPS

Åboklubben TPS arrangerar för andra gången en ishockeyligamatch med Pride-tema.

Ishockeyklubben TPS har redan en längre tid aktivt tagit ställning i samhällsfrågor. Förra säsongen ordnade Åbolaget historiens första ligamatch med Pride-tema och lördagen den 2 november är det dags för den andra Pride-matchen då klassiska Tammerforslaget Ilves kommer på besök till Åbo.

– Genom att arrangera en temamatch kring Pride vill vi stärka vårt budskap att ishockeyn hör till alla. Då vi ordnar en Pride-match sänder vi många viktiga signaler, säger marknadschef Heidi Aho.

– Det här är våra värderingar och det är viktigt för oss att visa våra fans, samarbetspartners och våra juniorer vad vi står för.

För TPS betyder "ishockey hör till alla" mer än bara en fin fras. Klubben har under de senaste säsongerna arrangerat flera temamatcher. Pride är ett tema men man har också spelat ligamatcher mot mobbing, för att välkomna flyktingar och man lyfter synligt fram damlagets verksamhet.

TPS visar att klubbens svartvita färgskala också kan vara färgglad. Bild: TPS

Varför tar TPS så starkt ställning i samhälleliga frågor som jämställdhet, jämlikhet, sexuella minoriteter och flyktingfrågor?

– Då vi har nästan 200 000 åskådare under en säsong och når en stor och bred publik har vi också ett ansvar att ta ställning, säger Aho.

– Ishockeyn är en stor samhällsaktör som når ut till alla samhällsklasser och alla sorters människor och då har sporten en skyldighet att påverka och ta ställning i viktiga frågor.

Aho ser inte den enskilda Pride-matchen som ett jippo eller en marknadsföringsploj utan säger att det handlar om ett långsiktigt arbete med att förankra klubbens värderingar och stärka den bild folk har av TPS.

– Det är också en möjlighet för nya människor att hitta oss och ett sätt som vi verkligen kan visa att ishockeyn är för alla. Alla ska känna sig välkomna till vår klubb, säger Aho.

Då TPS lade ut den här bilden på sociala medier i augusti 2017 möttes den av starka reaktioner. Bild: LEHTIKUVA / HANDOUT / HC TPS / TWITTER

I TPS är värderingarna och tankarna om jämställdhet och allas lika värde djupt rotade och då klubben anställer ny personal diskuterar man hens värderingar för att försäkra sig om att de sammanfaller med klubbens värderingar.

– Sedan har vi gått igenom våra temamatcher med samtliga i klubben redan innan säsongen började och alla står bakom värderingarna vi lyfter fram, säger Aho.

Medan klubbar, förbund och landslag aktivt deltagit i Pride-paraderna i Sverige och bland annat landslagstränarna i fotboll och ishockey marscherat i paraden i Stockholm iklädda regnbågsfärger har idrottsledare och -klubbar i Finland hållit låg profil.

Av storklubbarna är det bara TPS som aktivt och synligt deltagit i Pride men nu hoppas man att andra klubbar ska följa TPS fina exempel och aktivare börja ta ställning.

– Vi är ju en del av ligan och hoppas att det åtminstone väcker någon slags diskussion i organisationen, säger Aho.

– Och jag hoppas att också andra klubbar engagerar sig mera i den här sortens frågor och visar vilka värderingar de har och vad de står för.

Första gången Åboklubben var med i paraden i hemstaden var 2017 och då möttes man av både beröm och skarp kritik. I Finland var man inte vana vid att en idrottsklubb tar ställning och att det egna hockeylagets logo sammankopplades starkt med regnbågsfärgerna och -budskapet blev för mycket för en del supportrar.

Sedan dess har kritiken minskat och missnöjet avtagit. Då TPS nu arrangerar sin andra Pride-match är kritiken inte lika stark som förra gången. Men fortfarande finns det många som på sociala medier kommenterar Pride-matchen i negativa, homofobiska och hatfyllda ordalag vilket visar att matcher av det här slaget definitivt behövs.

Pride-matchen TPS–Ilves spelas i Åbo lördagen den 2 november klockan 18.30.

Priderörelsens namn härstammar ursprungligen från uttrycket gay pride, engelska för homosexuell stolthet. Priderörelsen vill att folk ska vara stolta över sin sexuella identitet och propagerar för att mångfalden av sexuella läggningar ska ses som en positiv sak och att könsidentitet ska erkännas som den del av personligheten och inget som kan förändras med vilja.

Priderörelsens mest kända symbol är regnbågsflaggan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning