TPS-ikonen Tomi Kallio lägger skridskorna på hyllan: "Klart det är sorgset"

Tomi Kallio har bland annat tre VM-silver på meritlistan.Bild: HBL-SPT-TPS / Markku Vuotila

Efter långa funderingar har 41-åriga TPS-kaptenen Tomi Kallio bestämt sig för att lägga av.– Tiden är mogen för det, säger Kallio.

Tomi Kallio har hållit hög klass i mogen ålder och stod för 55 poäng på 58 matcher i grundserien förra säsongen. Efter TPS förlust mot HIFK i bronsmatchen kände han att det var dags för ett avsked.

– Jag trodde aldrig att jag skulle spela så här länge i god form. Det är klart att det är sorgset och på hösten kan det hända att jag blir ännu ledsnare, säger Kallio i ett pressmeddelande.

Kallio inledde sin karriär i TPS säsongen 1995–1996 och spelade totalt 383 matcher i hockeyligan. Han spelade också tre säsonger i NHL och hela 12 i Sverige för Frölunda och Växjö.

I en video på TPS Youtubekanal byter Kallio till svenska då han tackar för åren i Sverige.

– Ett stort tack till Frölunda och alla göteborgare. De åtta och ett halvt år jag fick spela i Frölunda och de två SM-gulden var på många sätt min bästa tid som hockeyspelare.

Efter åren i Sverige återvände Kallio till Finland. Han hade tänkt spela en säsong i TPS, men det blev tre.

– Jag fick avsluta karriären på mina egna villkor och i TPS-tröjan. Jag klarade också av att hjälpa laget. De goda minnena består, säger Kallio.

I prisskåpet har Kallio tre VM-silver, två VM-brons, tre SM-guld och två FM-guld.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22