TPS blåste liv i semifinalserien – besegrade IFK efter förlängning

TPS-spelarna hade orsak att fira i Ishallen på fredagskvällen. Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

TPS utjämnade semifinalserien mot HIFK efter en dramatisk förlängningsseger i Helsingfors.

HIFK hade en stor möjlighet att koppla greppet om finalplatsen då laget mötte TPS för andra kvällen i följd i hemmahallen i Helsingfors på fredagen.

Efter att ha tagit hem segern med en komfortabel 4–1-seger på fredagen skulle en ny hemmaseger betyda en 2–0-ledning i semifinalserien som avgörs enligt bäst av fem (tre segrar).

Men TPS hade bestämt sig för att sälja sig dyrt i Valborgsmatchen. Gästerna lät sig inte rubbas av att Juha Jääskä gav IFK ledningen i matchinledningen utan Josh Kestner kvitterade omgående. Inte heller Jere Sallinens 2–1-mål verkade påverka Åbolaget som hade en klart stigande trend i matchen.

Ville Lajunen satte 2–2 med ett mäktigt skott i början av tredje perioden och TPS kopplade samtidigt ett starkt grepp om händelserna på isen.

TPS jagade ytterligare mål som besatta under slutet av den tredje perioden. IFK var riktigt illa ute vid flera tillfället då TPS-anfallet vällde mot Frans Tuohimaas mål. Men IFK-keepern kunde med både tur och skicklighet hålla det egna målet rent under gästernas anstormning.

IFK höll undan till summern som avslutade tredje perioden men i förlängningens inledning avgjorde Ruslan Isjakov från TPS då han ensam mellan tre IFK-spelare petade in segermålet.

IFK var det klart bättre laget i den första semifinalen medan TPS seger i den andra matchen var välförtjänt. Laget var det bättre på isen ju längre matchen led och höjde sin nivå rejält efter den första matchen.

Semifinalserien fortsätter i Åbo på söndag.

HIFK–TPS 2–3 (2–1, 0–0, 0–1, 0–1)

Det står 1–1 i matcher. Tre segrar krävs för finalplats.

Lukko–Tappara 1–4 (1-1, 0-1, 0-2)

Det står 1–1 i matcher. Tre segrar krävs för finalplats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning