Tove Jansson firas med en festival i Helsingfors – de amerikanska recensenterna är hänförda av filmen Tove

Alma Pöysti spelar Tove Jansson i filmen om författaren och bildkonstnären, och medverkar också på festivalen i september. I amerikansk press får Alma Pöysti hyllningar för sin prestation i filmen Tove. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Tove Janssons mod och ställning som inspiratör är några av de teman som tas upp på en Tove-festival i september.

Bildkonstnären, författaren, Mumindalens skapare, visdiktaren och dramatikern Tove Jansson firades med en heldagsfestival på Fotografiska museet i Stockholm i mars 2020. Veckan därpå var coronaepidemin ett faktum och begränsningar infördes. Men under festivalen i Stockholm hann planerna på en fortsättning, en festival i Helsingfors, börja gro. Nu förverkligas den.

– Festivalen i Helsingfors är inte identisk med den i Stockholm. Vi erbjuder nya samtal och nya infallsvinklar på Tove, säger producenten Andrea Reuter.

– Viktigt att påpeka är att festivalen i Helsingfors är tvåspråkig och att majoriteten av programpunkterna går på finska. Detta eftersom festivalen arrangerats på svenska redan en gång.

De queera aspekterna i Tove Janssons konst, hennes inflytande över dagens finskspråkiga litteratur och en djupdykning i den akademiska forskningen kring Tove är några av de teman som avhandlas under festivalen. Christoffer Strandberg är programvärd och bland dem som uppträder finns Mark Levengood, Pirkko Saisio, Anni Sinnemäki, Alma Pöysti och Kaj Korkea-aho.

Festivalen arrangeras på Svenska Teatern den 18 september 2021. Biljetterna kostar 60 euro. Festivalen arrangeras av Moomin Characters i samarbete med Svenska Teatern.

Filmen Tove, med Alma Pöysti i titelrollen, har blivit en hit i Sverige och har på fredag premiär i USA. Andrea Reuter, som producerade filmen, har sett en del recensioner och är urförtjust.

– Recensionerna har varit översvallande, i synnerhet i The New Yorker, säger hon.

Bild: Moomin Characters

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning