Tove Alexandersson historisk mästare – fem guld i samma VM

Tove Alexandersson är historisk. Bild: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Tove Alexandersson är återigen historisk. Efter ett nytt guld i dagens långdistans är hon första orienterare att ta fem guldmedaljer i samma VM.

Nio raka guld, det är facit för orienteringsstjärnan Tove Alexandersson. VM i Tjeckien har varit en succé för svenskan som nu åter igen är historisk. Ingen annan orienterare har tagit fem guld i samma mästerskap tidigare.

Alexandersson ledde långdistansen från start till mål och vann loppet med 2.58 före Natalia Gemperle och ytterligare 19 sekunder före Simona Aebersold.

Normalt sett har sprinten ett eget mästerskap och Simone Niggli, legendaren från Schweiz, har lyckats med konststycket att ta fyra guld på samma VM. Eftersom sprinten normalt sett har ett eget VM (efter 2018) är Alexanderssons nya rekord svårslaget.

Svårslagen var även ordet på Alexanderssons prestation i dagens lopp. 28-åringen inledde lika starkt som vanligt, men valde att ta det säkra före det osäkra och undvek att ta för tunga stigningar.

Vid den andra mellantiden var Alexanderssons ledning uppe i 1 minut och 57 sekunder. Vid den sjuttonde kontrollen var hon tre och en halv minut före närmaste konkurrent. Några små missar kom på slutet, men guldet var aldrig i fara. Klockan 17:32 gick hon i mål som världsmästare med knappt tre minuter till godo.

Även Lisa Risby var snubblande nära en pallplats men slutade tillsammans med Andrine Benjaminsen på en fjärdeplats. Sara Hagström slutade sexa och Johanna Öberg åtta.

Redan efter den inledande sprinten i lördags hade Alexandersson blivit historisk som första orienterare att vinna VM-guld i samtliga discipliner. Nu har hon alltså även lyckats med konststycket att göra det på ett och samma mästerskap. Svenskan har nu totalt 15 VM-guld, sju färre än nämnda Niggli.

Sverige vinner också överlägset medaljligan med åtta medaljer hittills, varav sju guld och befäster platsen som världens segerrikaste orienteringsnation.

Finlands orienterare lyckades inte vinna någon medalj.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning