Touko Aalto svarar på justitieministerns kritik: "Regeringen har inte gjort ett dyft för att rätta till Finlands asylpolitik"

Touko Aalto (Gröna) anser att justitieminister Antti Häkkänen (Saml) ska få ordning på Finlands asylpolitik i stället för att kritisera honom för hans uttalanden om civil olydnad. Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Justitieminister Antti Häkkänen (Saml) gillade inte Touko Aaltos (Gröna) positiva inställning till civil olydnad. Nu svarar Aalto på kritiken.

De grönas partiordförande Touko Aalto svarar på justitieministerns kritik angående Aaltos uttalanden om civil olydnad i samband med avvisningen av flyktingar. Justitieminister Antti Häkkänen (Saml) kritiserade Aalto för att ringakta Finlands lag och riksdagens auktoritet.

– Enligt en färsk utredning har asylsökandens ställning försämrats radikalt. Ifall minister Häkkänen verkligen är oroad över rättsstatens framtid bör han omedelbart ingripa i försämringen som initierats av hans eget parti, säger Aalto i ett pressmeddelande på tisdagen.

Aalto hävdar att Samlingspartiet är ansvarigt för försämringen i asylsökandens ställning. Enligt honom inleddes åtstramningen i asylpolitiken medan Petteri Orpo (Saml) var finansminister.

– Tills vidare har regeringen inte gjort ett dyft för att rätta till Finlands asylpolitik så att den respekterar de mänskliga rättigheterna. Justitieministern borde koncentrera sig på det i stället för att angripa dylik medborgaraktivism, säger Aalto.

De grönas lagstiftningssekreterare Aino Pennanen försökte i juli hindra ett flygplan att lyfta med anledning av att det på planet fanns en asylsökande som fått avslag på sin asylansökan och avvisades från Finland. Aalto berömde Pennanens insats.

– Vi bör äntligen få en oberoende utredning av Migrationsverkets verksamhet. Förverkligandet av de mest centrala mänskliga rättigheterna i en rättsstat får inte vara beroende av vilka partier som råkar vara i regeringen.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning