Tottenham kan vända igen i CL: "Ny historia"

Tottenhams målvakt Hugo Lloris spelar en nyckelroll på tisdag kväll. Bild: Glyn Kirk/Lehtikuva-AFP

Tottenham hoppas på en ny vändning i en slutspelsmatch i Champions League-fotbollen. Men i stället för semifinal mot Ajax är det åttondelsfinal mot RB Leipzig.– Vi behöver skriva ny historia, säger målvakten och lagkaptenen Hugo Lloris.

Förra säsongen stod Tottenham för en makalös vändning i Champions League-semifinalen mot Ajax. Londonlaget avancerade till final, trots en inledande 0–1-förlust på hemmaplan och ett 0–2-underläge på bortaplan, efter ett hattrick av Lucas Moura i Amsterdam.

Inför tisdagens åttondelsfinalretur borta mot tyska RB Leipzig har Tottenham ett liknande utgångsläge – underläge med 0–1. Målvakten och lagkaptenen Hugo Lloris vill däremot inte att Premier League-laget ska tänka på förra vårens stormatch.

"Vi måste vinna"

– Vi måste se saker positivt, men jag tycker att det hör till det förgångna. Vi behöver skriva ny historia, säger fransmannen och fortsätter:

– Vi måste kliva ut där (mot Leipzig) och vara förbereda att göra den perfekta matchen, vi måste vinna den. Så enkelt är det.

Tottenham våren 2020, med tränaren José Mourinho, är ett helt annat lag än våren 2019, då under ledning av Mauricio Pochettino. Inför åttondelsfinalreturen ligger laget åtta i den engelska ligan och har fem raka matcher utan seger i alla tävlingar.

Publik på plats

RB Leipzig ligger på tredje plats i tyska Bundesliga efter två oavgjorda matcher i rad. Inför årets Champions League hade Leipzig aldrig tidigare tagit sig till utslagsfasen av turneringen.

– Chansen att spela Champions League-kvartsfinal är extremt god, säger Leipzigs tränare Julian Nagelsmann på en presskonferens före tisdagens match.

Det avgörande mötet i Tyskland kommer att spelas inför publik medan spanska Valencias åttondelsfinalretur mot italienska Atalanta avgörs inför tomma läktare, på grund av rädslan för spridning av coronaviruset.

Valencia-Atalanta (första mötet 1-4)

1. Utgångsläge. Känns totalt avgjort. Valencia ska vinna med 3-0 för att avancera och med tanke på Atalantas formkurva känns det långsökt.

2. Formkurvor. Atalanta har sex segrar och en oavgjorda på sina senaste sju matcher. 30 mål framåt säger allt om hur bra Bergamolaget är just nu. Valencia har bara vunnit en av lagets sju senaste matcher.

3. Skador. Frågetecken på den väldiga mittbacken Berat Djimsiti i Atalanta. Valencia saknas bland andra Eliaquim Mangala och långtidsskadade Ezequiel Garay.

RB Leipzig-Tottenham (1-0)

1. Utgångsläge. Tottenham hade tur som bara förlorade med uddamålet hemma i London.

2. Formkurvor. Det har gått lite grus i Leipzigs maskineri som håller på att tappa kontakten med ledande Bayern i Bundesliga. Spurs form är hemsk. Fem matcher utan seger.

3. Skador. Leipzig har inga nyckelspelare på sjukstugan. I Spurs saknas Moussa Sissoko, Harry Kane, Steven Bergwijns och Heung-Min Son.

Avspark 22.00 tisdag kväll. Matcherna kan ses i CMore.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning