Totalkaos i dansk fotboll - nu rycker "Faxe" ut

Bild: Lehtikuva/Johannes Eisele

Danska fotbollsförbundet, DBU, har till slut fått ihop ett lag till veckans matcher mot Slovakien och Wales.Enligt Ekstrabladet har spelare från futsal-landslaget – och spelare från division 2 – tackat ja till att vara med. Laget kommer att ledas av profilen John "Faxe" Jensen.

Eftersom DBU och Spelarföreningen inte lyckats enas om ett nytt avtal för herrlandslaget stod Danmark plötsligt utan lag inför träningsmatchen mot Slovakien i morgon och Nations League-mötet med Wales på söndag.

Men nu har DBU fått ihop en tillräckligt stor trupp.

Enligt uppgifter till bold.dk har Danska fotbollsförbundet, DBU, hittat 23 spelare som samlats i dag för avresa till Slovakien där match väntar i morgon kväll. Enligt uppgifter till Ekstrabladet kommer majoriteten av de tillfälliga landslagsspelarna från futsallandslaget. Det verkar alltså blir spelare som till vardags spelar inomhusfotboll som kommer att försvara de rödvita färgerna.

Det tillfälliga landslaget kommer att ledas av den förre storspelaren John "Faxe" Jensen, uppger DBU. Jensen, som varit tränare för flera olika klubbar efter att den aktiva karriären tog slut kring millenniumskiftet, ersätter Åge Hareide eftersom norrmannen inte ska behöva leda ett lag han inte har tagit ut.

Har frågat division 2-spelare

I jakten på spelare vände sig DBU till spelare inte bara i den högsta ligan, Superligan, utan även till spelare i division 1 och 2.

Spelarföreningen uppmanade i sin tur alla danska spelare, som till vardags är en bit ifrån landslaget, att stötta strejken.

Flera klubbar från division 2 har meddelat att de inte kommer att släppa iväg sina spelare till landslaget medan andra varit mer positiva till att ställa upp för förbundet. Division 2-laget Avarta kommer enligt Danmarks Radio att skicka två spelare, medan fem spelare från Tarup Paarup Idrætsforening ställer upp.

– Klubben väljer att stötta spelarnas beslut om att spela i landskamperna, eftersom de gör det för dansk fotboll. Om Danmark inte deltar i matcherna kan vi få sanktioner, som betyder att vi inte kommer med till slutspelen, säger Avartas sportchef Benny Nielsen till DR.

Spelarna vill förhandla

Kort efter att uppgifterna om att DBU ska ha hittat 23 spelare försökte de ordinarie landslagsspelarna på nytt att få DBU till förhandlingsbordet.

"Kom igen DBU – vi är ju här. Vi vill spela för Danmark. Det är därför vi alla har rest hem till Danmark. Vi förstår inte varför DBU inte vill förhandla. Inte ens prata med oss. Varför använder DBU tid och massa kraft på att hitta alternativa spelare och inte på att förhandla fram ett nytt avtal?", skriver Thomas Delaney i ett pressmeddelande från Spelarföreningen enligt bold.dk.

Spelarna erbjuder sig att återigen tillfälligt förlänga det gamla avtalet. Ett erbjudande som DBU i helgen tackade nej till.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03