Total tystnad om Kinas urusla djurskydd

Avsaknaden av en djurskyddslag gör att det inte är straffbart att till exempel flå djur levande.

Kinas president Xi Jinping var nyligen på statsbesök i Finland. Mycket stor uppmärksamhet ägnades de två jättepandorna som Finland för dyra pengar skall få hyra av Kina. Enligt president Sauli Niinistö diskuterades dock också människorättsfrågor, vilket är fint.

Total tystnad rådde däremot om Kinas djurskydd i övrigt, vilket hör till världens sämsta. Avsaknaden av en djurskyddslag gör att det inte är straffbart att till exempel flå djur levande. Upp till 20 miljoner hundar äts årligen upp av kineserna, efter att först blivit torterade på de mest fruktansvärda sätt. Exotiska djur såsom elefanter, noshörningar och tigrar hotas av utrotning på grund av den enorma kinesiska efterfrågan på deras kroppsdelar. Den ohyggliga björngallaindustrin frodas fortfarande i Kina, trots att det finns många örtbaserade eller syntetiska alternativ till björngalla. Ett obegripligt stort antal djur far illa i Kinas djurfabriker, djurparker och cirkusar.

Kina tar väl hand om sina jättepandor, eftersom dessa djur är viktiga politiska spelbrickor inom den så kallade pandadiplomatin. De flesta andra djur i Kina lever däremot i fasansfulla förhållanden och är i desperat behov av global uppmärksamhet och inflytelserika förespråkare såsom president Niinistö.

Johanna Wasström Sibbo

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning